pogoršala se situacija s migrantima

'Više se ne može šutjeti': Komšić traži hitnu sjednicu Predsjedništva zbog alarmantnog stanja u Bihaću

Hronika 07.06.19, 16:46h

'Više se ne može šutjeti': Komšić traži hitnu sjednicu Predsjedništva zbog alarmantnog stanja u Bihaću
Uostalom, dodao je, u skladu sa članom III/1f i III/5a Ustava BiH, kojim se institucijama Bosne i Hercegovine daje nadležnost na zaštiti državnih granica i pitanje migracijskih kretanja i azila, to je obaveza državnih institucija, u ovom konkretnom slučaju Vijeća ministara i resornih ministarstava

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić traži održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH zbog alarmantne sigurnosne situacije u Bihaću. 

 

- Događaji i aktivnosti migranata na prostoru Unsko-sanskog kantona postali su pitanje oko kojeg se više ne može šutjeti. Podsjetiću javnost kako se radi o licima koja su u najvećem broju nezakonito ušla na teritorij Bosne i Hercegovine i koji sada svojim aktivnostima vrše direktan napad na stanje sigurnosti građana naše zemlje, sa mogućnosti da takva situacija eskalira do izrazito neželjenih razmjera - izjavio je Komšić za Fenu.

 

Kako građani Unsko-sanskog kantona traže reakciju državnih institucija, Komšić poručuje da je primoran da pozove članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine da održe hitnu sjednicu i u skladu sa članom 41. Zakona o Vijeću ministara zatraže održavanje njihove vanredne sjednice sa temom rješavanja problema migranata u Bosni i Hercegovini, kako bi se bi raspoloživi kapaciteti Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane stavili na raspolaganje. 

 

Uostalom, dodao je, u skladu sa članom III/1f i III/5a Ustava BiH, kojim se institucijama Bosne i Hercegovine daje nadležnost na zaštiti državnih granica i pitanje migracijskih kretanja i azila, to je obaveza državnih institucija, u ovom konkretnom slučaju Vijeća ministara i resornih ministarstava.

 

- Ovakvo stanje sa migrantima postalo je neizdrživo, Bihać se pretvara u poprište tragedija pa zato tražim da se donesu adekvatne odluke o tome, kao na primjer korištenja Oružanih snaga BiH na zaštiti granica države Bosne i Hercegovine, ali i sve druge kapacitete da ovakva ponašanja i aktivnosti migranata napokon riješimo na kvalitetan način. Isto tako, veoma je važno da nadležna policijska tijela učine sve što je u njihovoj moći i presjeku sve krimogene mreže koje se bave poslovima nelegalnog prelaska migranata u Bosnu i Hercegovinu. Građani Bihaća očekuju pomoć i ne zaslužuju da budu prepušteni sami sebi - poručio je Komšić.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI