OHR iznenađen odlukom VSTV

Tegeltijin advokat Asim Crnalić reagovao na izjavu Valentina Inzka: Niste ovlašteni da se miješate

Front 07.06.19, 08:27h

Tegeltijin advokat Asim Crnalić reagovao na izjavu Valentina Inzka: Niste ovlašteni da se miješate
Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća


Asim Crnalić, advokat Milana Tegeltije, poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da nije ovlašten da se miješa u konkretan predmet, a posebno da sugeriše kako bi on trebalo da bude riješen, piše N1.

 

"Žao mi je što pravni savjetnici visokog predstavnika nisu ozbiljno razmotrili ovaj slučaj", naveo je Crnalić u saopštenju reagujući na Inzkov poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) da preduzme, kako kaže, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegeltije.

 

Crnalić je naglasio da su pogrešni Inckovi navodi da je Komisija izbjegla primjenu Zakona o VSTS, prenosi Avaz.

 

"Naprotiv, Komisija je pravilno primjenila taj zakon, a iz pravnog shvatanja komisije ne proizlazi da članovi VSTS-a ne mogu disciplinski odgovarati. Oni koji rade kao sudije i tužioci mogu, a za predsjednika je propisan postupak prestanka mandata, odnosno smjena sa dužnosti", pojasnio je Crnalić Inzku.

 

Visoki predstavnik je iznenađen odlukom disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja je odbila primjenu odredaba Zakona o VSTV-u na jednog člana Vijeća. Ova odluka pruža u praksi nekažnjivost svim članovima Vijeća, poručili su u četvrtak iz OHR-a.

 

Iz Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini je dodano kako je "takva situacija neprihvatljiva", tim više što Zakon predviđa suspendiranje člana Vijeća ukoliko je taj član suspendiran kao sudija, a čak predviđa i posebno rješenje za predsjednika Vijeća.

 

"Sudije i tužioci koji su imenovani u Vijeće predstavljaju sudsku i tužilačku struku. Oni su članovi Vijeća upravo zato što su sudije ili tužioci i zato ih se prosuđuje prema standardima propisanima Zakonom o VSTV-u.

 

Visoki predstavnik apelira na Vijeće da poduzme potrebne korake kako bi ispravilo ovu situaciju i ponovo izgradilo povjerenje javnosti u ovu krucijalnu instituciju. On je također pozvao nadležne vlasti da nastave sa revizijom Zakona kako bi se osiguralo da Vijeće u budućnosti može raditi kao nezavisna i stručna institucija", saopšteno je u OHR-u.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI