Pisao Advokatskoj komori

Senad Pećanin: U Tužilaštvu BiH se zna ko je čiji tužilac

Front 03.06.19, 19:10h

Senad Pećanin: U Tužilaštvu BiH se zna ko je čiji tužilac
Priželjkivao sam drugačiji stav Advokatske komore ali nisam naivan, ni neiskusan, ni mlad. Gajio sam nadu da će kolege iz Advokatske komore bar pokazati minimum obraza, rekao je Pećanin

 

Advokat Senad Pećanin pisao je Upravnom odboru Advokatske komore Federacije BiH sa zahtjevom da članovi VSTV-a podnesu ostavke. Najavio je i da će advokati stupiti u štrajk ukoliko ne dođe do ispunjenja zahtjeva. Nakon pisma Pećanina, Advokatska komora se po prvi put oglašava o aferi "Potkivanje", piše N1.

 

"Istog dana Komora se oglasila, oni su održali sastanak, Sjednicu Upravnog odbora i pružili su jednoglasnu podršku VSTV-u, odbili su moj prijedlog. Komora je podržala svog predstavnika u Vijeću, podržava Tegeltiju, VSTV, rad i katastrofalnu situaciju u koje je dovedeno pravosuđe zahvaljujući prvenstveno VSTV-u koje godinama radi na način koji je novinar Avdo Avdić rasvijetlio", kazao je Pećanin.

 

Istakao je kako drugačiju odluku Advokatske komore nije očekivao:

 

"Priželjkivao sam drugačiji stav Advokatske komore ali nisam naivan, ni neiskusan, ni mlad. Gajio sam nadu da će kolege iz Advokatske komore bar pokazati minimum obraza", rekao je Pećanin te objasnio zbog čega je podnio zahtjev Advokatskoj komori:

 

"Smatram da je dužnost, moralna i profesionalna obaveza advokata u BiH da učine sve da do tog nivoa srozano povjerenje u rad Suda, Tužilaštava vrate na nivo kakav je neophodan svim građanima."

 

Kazao je kako se mnogi "ugledni advokati prave blesavi no da ima i onih koji su povezani sa cijelom pričom".

 

Kazao je da su protesti jedino rješenje s obzirom na to da udruženja sudija i tužilaca ne reaguju a politički lideri ne daju svoj doprinos:

 

"Imamo situaciju koja praktično svim političkim stranakama odgovara. Pogledajte izjave lidera SDA, Bakira Izetbegovića koji o slučaju Tegeltija govori skoro sa žaljenjem, a u stvari manje ili više svim liderima političkih stranaka odgovara ovakvo pravosuđe u kom oni neće biti sankcionisani."

 

Dodao je da se u Tužilaštvu BiH zna "ko je čiji tužilac".

 

"Imate lidera SDP-a koji strahuje od nekoliko mogućih istraga koje stoje u ladicama i samo čekaju odluku Tužilaštva o pokretanju. Svaka stranka ima svoje tužioce, to je postala javna tajna. Primjer vam je Tužilaštvo BiH gdje se zna ko su Radončićevi tužioci, ko su tužioci SDA, ko su Dodikovi, ko su Čovićevi tužioci", potcrtao je.

 

Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu protiv Milana Tegeltije, no Pećanin je istakao sporost procesa:

 

"Da je sreće i gospodin Tegeltija, i inspektor SIPA-e i gospodin Alešević bi bili davno saslušani. U skladu s tim bili bi procesuirani, bile bi izrečene mjere pritvora. Čini se kao da se čeka da se ovaj interes javnosti i medija splasne, da neka nova afera zataška ovu i da bude u skladu s onom narodnom - pojeo vuk magarca."

 

Ovakva situacija, prema njegovim riječima, potkopava u temelju ne samo državu nego i budućnost stanovništva u BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI