Položila zakletvu

Brigitte Bierlein prva austrijska kancelarka

Front 03.06.19, 16:53h

Brigitte Bierlein prva austrijska kancelarka
Svi prelazni ministri su nestranački, ali to ne podrazumijeva njihovu političku neutralnost. Za šest ministara navodi se da su bliski Austrijskoj narodnoj stranci (ÖVP), za četvero da su bliski Socijaldemokratskoj partiji (SPÖ) a jedan je blizak Slobodarskoj stranci (FPÖ)

 

Brigitte Bierlein, 69-godišnja bivša predsjednica austrijskog Ustavnog suda, u ponedjeljak je zvanično preuzela dužnost kao prva kancelarka u istoriji te zemlje. 

 

- Posebno sam sretan što ćemo po prvi put u našoj istoriji imati kancelarku, ženu na čelu vlade, i druga je bitna stvar što su žene podjednako zastupljene kao i muškarci u ovoj vladi -  izjavio je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen dok su Bierlein i njena 12-člana vlada polagali zakletvu. 

 

- Naša zemlja je zastupljenja politički, diplomatski i polno ravnopravno - dodao je. 

 

- Velika mi je čast da govorim u ime Saveznog kancelarijata po prvi put. Uvjerena sam da je nastavak našeg rada sada u najboljim rukama - kazala je ona, misleći na svoje nestranačke ministre. 

 

Nova kancelarka objavila je da je "snažna, dugotrajna, tolerantna Austrija" vodeći prioritet za vladu i da će tražiti povjerenje "građana, parlamentarnih stranaka, zvaničnika, građanskog društva i vjerskkih zajednica". 

 

Austrija bi također trebala biti "pouzdan partner u Evropi i u svijetu", dodala je. 

 

Svi prelazni ministri su nestranački, ali to ne podrazumijeva njihovu političku neutralnost. Za šest ministara navodi se da su bliski Austrijskoj narodnoj  stranci (ÖVP), za četvero da su bliski Socijaldemokratskoj partiji (SPÖ) a jedan je blizak Slobodarskoj stranci (FPÖ). 

 

Prijelazna vlada obavljat će svoje dužnosti do formiranja nove vlade nakon prijevremenih izbora, koji bi se trebali održati u septembru, prenosi Xinhua.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI