Konkurencija mu pomrsila račune

Nekada jedan od najvećih trgovačkih lanaca u regiji gubi primat: Ove godine najveći rast je zabilježio u BiH

Biznis Klub 02.06.19, 18:06h

Nekada jedan od najvećih trgovačkih lanaca u regiji gubi primat: Ove godine najveći rast je zabilježio u BiH
Iako Mercator ne imenuje konkurenciju koja mu je pomrsila račune u Srbiji 'povećanjem prodajnih prostora', jasno je kako se radi o Lidlu koji je svoju mrežu na srpskom tržištu povećao od početka godina za dva nova supermarketa

 

Ostvarivši 500 miliona eura prihoda u prvom tromjesječju ove godine, slovenski trgovački lanac Mercator u vlasništvu Fortanova Grupe ubilježio je za 3,1 posto slabiji rezultat poslovanja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

 

- Prihodi kompanije bili su u skladu s zacrtanima, a do smanjenja prihoda u odnosu na prvi kvartal prošle godine je došlo zbog drugačijeg rasporeda ovogodišnjih uskršnjih blagdana i povećanja prodajnih prostora konkurencije na tržište Srbije – navodi se u izvještaju Mercatora povodom objave rezultata za prvi kvartal ove godine.

 

Iako Mercator ne imenuje konkurenciju koja mu je pomrsila račune u Srbiji 'povećanjem prodajnih prostora', jasno je kako se radi o Lidlu koji je svoju mrežu na srpskom tržištu povećao od početka godina za dva nova supermarketa.

 

Kao najvažnije pokazatelje pozitivnog poslovanja u prva tri mjeseca ove godine, Mercator je naveo poboljšanje ukupne dobiti za 1,7 posto te povećanje operativne dobiti ili EBITDA za 5,6 posto u prvom kvartalu ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Operativna dobit najvećeg slovenskog trgovačkog lanca u prvom tromjesječju iznosila je devet miliona i 600 hiljada eura.

 

Kao jedno od važnijih ostvarenja u poslovanju za dosadašnji dio godine, Mercator navodi i 'monetizaciju nekretnina' čime je smanjen dug kompanije. U potonjem smjeru Mercator je, ističe se u spomenutome izvještaju, napravio dogovor s ruskom VTB bankom o refinanciranju postojećih zaduženja na novi iznos duga od 80 miliona eura po, navodi se, poboljšanim uvjetima.

 

U osvrtu na tržišta u okruženju, Mercator ističe Bosnu i Hercegovinu kao tržište na kojem je zabilježio najveći rast u prvom ovogodišnjem kvartalu. Izdvajaju i početak priprema za izgradnju novog logističko-distribucijskog centra u Ljubljani kroz odabir projektanta buduće građevine.

 

Kada je u pitanju razvoj odnosa s Fortenova grupom (ex-Agrokor), u izvještaju Mercatora naglašava se kako prijenos zdravih tvrtki Mercatora na Fortenova Grupu predstavlja važan proces za tvrtku u nastavku godine, ali se pritom upozorava kako osnovni preduvjet za spomenuti prijenos predstavlja suglasnost vjerovnika Mercator, prije svega banaka.

 

(Novac.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI