Naša stranka zahtijeva da OSCE imenuje privremenu upravu

Članovi VSTV-a, na čelu s predsjednikom Tegeltijom, moraju biti zamijenjeni! Niko ne može biti amnestiran

Front 30.05.19, 14:19h

Članovi VSTV-a, na čelu s predsjednikom Tegeltijom, moraju biti zamijenjeni! Niko ne može biti amnestiran
Ponašanje čelnika VSTV-a jednako kao i podrška koju su mu dali ostali članovi VSTV-a narušilo je povjerenje javnosti u pravosuđe, urušilo mu kredibilitet kao i profesiju sudije i tužioca, smatraju u Našoj stranci

 

Povodom posljednjih događaja vezi s radom VSTV-a, Naša stranka oglasila se saopćenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti, a u kojem zahtijeva:

 

- da kompletan saziv sadašnjeg VSTV-a, na čelu s predsjednikom Milanom Tegeltijom, odmah podnese ostavke na članstvo;
- da OSCE u okviru svojih ovlaštenja imenuje Privremenu upravu VSTV-a
- da sve domaće i međunarodne organizicije ili tijela u okviru svojih ovlaštenja poduzmu mjere kojima bi se zaustavilo dalje urušavanje pravosuđa i kako bi se sanirali nedostaci u pogledu imenovanja koja je proveo sadašnji sastav VSTV-a.

 

Ponašanje čelnika VSTV-a jednako kao i podrška koju su mu dali ostali članovi VSTV-a narušilo je povjerenje javnosti u pravosuđe, urušilo mu kredibilitet kao i profesiju sudije i tužioca, smatraju u Našoj stranci.

 

- Niko ne može biti amnestiran. Članovi VSTV-a nisu iskoristili nijednu priliku da se ograde od djela i ponašanja svog predsjednika, a to im je bila obaveza s obzirom na Kodeks sudijske etike.

 

Snimak objavljen na portalu "Žurnal" jasno dokumentira da se predsjednik Vijeća, u ugostiteljskom objektu, upušta u razgovor s osobom koja traži njegovu intervenciju u procesuiranju krivične istrage. Takvo ponašanje protivno je principu nezavisnosti sudije, u smislu čl. 1 tč. 1.5 Kodeksa sudijske etike, prema kojem sudija mora da promovira visoke standarde sudijskog ponašanja u cilju jačanja povjerenja javnosti u pravosuđe.

 

Osim toga, članovima Vijeća, kao i predsjedniku Tegeltiji, poznato je da nemaju nikakva zakonska ovlaštenja da se bave pojedinačnim predmetima u sudskim ili tužilačkim postupcima. Nadležnost VSTV-a u odnosu na rad sudova i tužilaštava određena je samo do nivoa prikupljanja i analize izvještaja sudova i tužilaštava u cilju obezbjeđenja statističkih podataka o efikasnosti rada sudova i tužilaštava. To propisuje čl.17. tč.17. Zakona o VSTV-u, što je navedenim primjerom prekršeno.

 

Članovi VSTV-a, na čelu sa svojim predsjednikom, nesvjesni su odgovornosti koju nose i moraju biti zamijenjeni kako bismo, nakon njihovog postupanja, mogli početi ponovo graditi politički neovisno, struuöno i ugledno pravosuđe u koje vjeruju građani BiH - stoji u saopćenju Naše stranke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI