Advokatska komora FBiH odbila prijedlog

Pećanin: Nemamo pravo da šutimo nad nedjelima 'potkovanih'! Svi članovi VSTV-a moraju podnijeti neopozive ostavke!

Hronika 29.05.19, 19:36h

Pećanin: Nemamo pravo da šutimo nad nedjelima 'potkovanih'! Svi članovi VSTV-a moraju podnijeti neopozive ostavke!
Poštovane kolege, sa žaljenjem sam primio informaciju da se do danas nijedan organ naše komore nije oglasio, unatoč javno dostupnim informacijama, povodom posljednje afere "potkivanja", piše Pećanin

 

Upravni odbor Advokatske komore Federacije BiH na današnjoj sjednici odbio je prijedlog advokata Senada Pećanina da Upravni odbor donese Odluku kojom će se od predsjednika i svih članova VSTV BiH-a zatražiti podnošenje neopozivih ostavki, kao i prijedlog o stupanju u štrajk svih članova Advokatske komore FBiH.

 

Na sjednici je data puna podrška radu članice VSTV BiH Amile Kunosić, koja zastupa interese Advokatske komore Federacije BiH, navedeno je u saopćenju Advokatske komore FBiH.

 

Pećanin, koji je zatražio da se njegov prijedlog uzme u hitno razmatranje, je u svom pismu Advokatskoj komori FBiH napisao:

 

"Poštovane kolege,

 

obraćam vam se prijedlogom da Upravni odbor Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa članom 64. Statuta Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, hitno donese odluku kojom će od predsjednika i svih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine zatražiti podnošenje neopozivih ostavki, uz najavu donošenja odluke o stupanju u štrajk svih članova Advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine do ispunjenja zahtjeva, uz poziv Advokatskoj komori Republike Srpske da donese istu odluku.

 

Poštovane kolege, sa žaljenjem sam primio informaciju da se do danas nijedan organ naše komore nije oglasio, unatoč javno dostupnim informacijama, povodom posljednje afere "potkivanja", o radu predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, te članova koji su mu pružili jednoglasnu podršku. Prijedlog podnosim u uvjerenju da ne smijemo ostati nijemi posmatrači zabijanja još jednog eksera u kovčeg u kojem se već godinama sahranjuje zakoniti rad pravosudnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini.

 

Poštovane kolege, za razliku od građana Bosne i Hercegovine i najšire međunarodne javnosti, mi nismo bespomoćni u pokušajima spašavanja preostalih mrvica povjerenja u zakonito funkcioniranje tužilaštava i sudova u Bosni i Hercegovini. Ustav Bosne i Hercegovine, Zakon o advokaturi Federacije Bosne i Hercegovine, Statut advokatske/odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine i naš etički kodeks pružaju nam dovoljno mogućnosti da damo odlučni i odlučujući doprinos sprječavanju potpunog urušavanja zakonitog rada pravosudnih organa i institucija, kao temelja svake pravne države i demokratskog društva. Časni i moralni profesionalci, za koje želim da vjerujem da čine veliku većinu među tužiocima, sudijama i advokatima u Bosni i Hercegovini, više nemaju pravo da šute i žmure nad nedjelima "potkovanih" koji su urušili povjerenje javnosti u rad pravosuđa. Posebno to nemamo mi, advokati, s obzirom na bogato, svakodnevno iskustvo nemogućnosti ostvarivanja i zaštite prava naših klijenata upravo zbog stanja u koje je dovedeno naše pravosuđe."

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI