povodom afere koja je odjeknula u bh. javnosti

SDP BiH: Još 2012. smo tražili da umjesto advokata u VSTV- u sjede profesori prava, a glavni tužilac...

Front 28.05.19, 11:15h

SDP BiH: Još 2012. smo tražili da umjesto advokata u VSTV- u sjede profesori prava, a glavni tužilac...
Mi u SDP-u smatramo da postoji veliki politički uticaj na pravosuđe i da su time pravosudne institucije kontaminirane

 

Socijaldemokratska partija BiH saopćila je danas, u povodu posljednih afera vezanih za Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, a posebno povodom one čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, da je još 2012. tvrdila da se radi o otuđenim centrima moći koji nikome ne odgovaraju, te da je zdravo i pošteno pravosuđe prioritet svih prioriteta kako bi država BiH krenula naprijed. 

 

- Tada smo nudili rješenje da se, po uzoru na susjedne države, glavni tužilac bira u Parlamentu, a da se u sastavu VSTV-a advokati zamijene univerzitetskim profesorima pravne struke. Taj prijedlog nije ni došao do Parlamenta, jer je naišao na osudu i dijela međunarodne zajednice, čiji je VSTV projekt, ali i medija i nevladinih organizacija koje su danas, sedam godina poslije, najglasnije u osudi situacije u pravosuđu i načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, koji je isti kakav je bio i tada - navodi se u saopćenju SDP-a BiH. 

 

Dodaje se da u toj partiji i danas smatraju da se u pravosudni sistem treba uvesti odgovornost, da pravosuđe treba biti nezavisno, ali ne i nedodirljivo, da nije u redu, niti normalno da u pravosudnom sistemu napreduju oni koji nemaju iskustvo, da godinama opstaju tužioci čije optužnice stalno padaju, da se iznova pojavljuju afere koje pokazuju o kako se lošem sistemu radi, a da se ništa ne mijenja. 

 

- Mi u SDP-u smatramo da postoji veliki politički uticaj na pravosuđe i da su time pravosudne institucije kontaminirane, te da je to najveći razlog katastrofalno niskog povjerenja građanja u institucije koje treba da budu garant prava i pravde u društvu. Preduslov za napredak naše države je da pravosuđe konačno postane nezavisno, te da policijske i obavještajne strukture počnu služiti državi i građanima, a ne političarima i njihovim stranačkim ili ličnim interesima - navode iz SDP-a. 

 

Predlažu i izražavaju svoju spremnost da učestvuju u procesu koji će u najkraćem mogućem roku rezultirati reformom zakonodavstva, kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem i kako bi ovaj izuzetno važni državni alat za obračun sa kriminalom i korupcijom konačno postao kapacitiran da se obračuna sa onima koje godinama zaobilazi.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI