slijedi povećanje pritiska

Šarović i Ljajić: Ako Kosovo do 1. jula ne ukine takse, BiH i Srbija uvode kontramjere

Front 27.05.19, 16:13h

Šarović i Ljajić: Ako Kosovo do 1. jula ne ukine takse, BiH i Srbija uvode kontramjere
Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi

 

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović sastao se danas u Sarajevu sa potpredsjednikom Vlade Republike Srbije i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, sa kojim je razgovarao o daljim koracima po pitanju diskriminatorskih taksi koje za robu iz dvije države i dalje primjenjuju prištinske vlasti. 

 

Ministar Šarović je istakao da je za posljednjih šest meseci Bosna i Hercegovina isporučila 27 miliona evra robe manje na Kosovo* nego u istom periodu prošle godine, što je pad od 97 odsto. Primjera radi,  u prva četiri mjeseca ove godine plasirano je robe u  vrijednosti od svega 500 hiljada evra.

 

Ministar Ljajić je ovom prilikom istakao da je od 21. novembra, kada su takse uvedene, do 21. maja, Srbija na Kosovo* isporučila za 189,5 miliona evra manje robe u odnosu na isti period prošle godine, što predstavlja pad od čak 80 odsto. To praktično, znači ukazao je Ljajić, da je šteta nešto veća od milion evra dnevno. 

 

Dvojica ministara su zaključila i da građani na Kosovu* takođe trpe štetu zbog uvedenih taksi, jer su cijene na malo povećane za 5,3 odsto, spoljnotrgovinski deficit je povećan za 5,4 odsto, a uvoz robe za 6,4 odsto.

 

Takođe, na sastanku je konstatovano da su zbog taksi gotovo zaustavljene sve regionalne inicijative, čime je prouzrokovana politička šteta za normalizaciju odnosa u regionu. Tako na primer, Dodatni protokol 5 (olakšavanje trgovie u okviru CEFTA) jedino još kosovska skupština nije ratifikovala, Protokol 6 (trgovina uslugama) iako usaglašen, nije potpisan zbog problema koji su izazvani uvođenjem taksi a za Protokol 7 (rešavanje sporova) nisu ni započeti pregovori iz istog razloga. 

 

Zbog svega toga, Šarović i Ljajić su se složili da bi dvije države trebalo da zajednički nastupaju i sprovode koordinisane aktivnosti, čiji bi cilj bio povećanje pritiska za ukidanje taksi.  

 

Ukoliko takse ne budu ukinute do samita lidera Zapadnog Balkana u Parizu 1. jula, dvije zemlje će razmotriti uvođenje različitih modela kontramjera, svjesne da to nije najbolja, ali svakako jeste iznuđena mjera. 

 

S druge strane, od Evropske komisije će se zatražiti veći angažman na hitnoj reformi CEFTA sporazuma. Zbog uvedenih taksi prema dvije države od strane institucija u Prištini, CEFTA de facto ne postoji u onom obliku u kome je formirana prije 13 godina. 

 

Dvojica ministara su se založila za veći stepen ekonomske integracije na Balkanu, koji podrazumijeva stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora bez barijera i komplikovanih procedura, koje otežavaju slobodan protok roba, ljudi, usluga i kapitala. Uslov za to je bezuslovno ukidanje taksi od strane Prištine. Ukoliko se to ne dogodi, EU će dodatno narušiti vlastiti kredibilitet, a zemlje ovog prostora propustiti još jednu šansu za privredni oporavak i normalizaciju političkih prilika. 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI