VIDEO/ Fahrudin Radončić o 'preslagivanju snaga'

Nek' se gospodin Komšić ne ljuti, ali ovo je bošnjački blok! Evo zvat ćemo ga bosanskohercegovački zbog njega...

Front 27.05.19, 12:33h

Nek' se gospodin Komšić ne ljuti, ali ovo je bošnjački blok! Evo zvat ćemo ga bosanskohercegovački zbog njega...
Lahko se može dogoditi da SBB neku cijenu državnog patriotizma plati na lokalnim izborima, lošim rezultatom, dodao je Radončić

 

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, kazao je da je njegov razgovor za Face TV odgovornost prema javnosti.

 

-Debate, kao ove u Vašoj emisiji su stresne, ali ako neko odbije to, on odbija odgovornost.

 

Na pitanje je li ostao pri mišljenju da je Bakir Izetbegović “kreten”, Radončić kaže:

 

-Ja sam prošao suđenja na kojima se pravosnažno oslobođen, prošli smo kampanje u kojima nas je Izetbeović vrijeđao, gdje je bio čak i kažnjen zbog toga. Kulminiralo je time što sam rekao da je kreten, ali ne želim da se izvinjavam, jer imam pravo da koristim takvu vrstu kolokvijalnog rječnika.

 

Zarad određenih interesa je ušao u koaliciju sa SDA, za koju je kazao da i nije koalicija!

 

- Mi smo se obradovali kada je DF ušao, ali je SDA procijenila da im SBB treba, kazao je.

 

-Potpisali smo neku vrstu izjave o pravljenju patriotskog bloka, mi nismo koalicija, mi smo na putu koalicije prošli ključnih 10%. Dogovorili smo se da pravimo koaliciju. Prošli put smo se jako lagano dogovorili i jako teško radili, ovog puta trebamo teško pregovarati da bi lakše radili. Ja Dodiku uopće ne odgovoram. Ne želim da se branim, želim da pitam šta je u tome da budemo izolovani, da nemamo nikakve komunikacije sa susjednim državama. Zar je dobro za BiH da Dodik ide u Beograd, a Čović u Zagreb? Mi moramo naći odgovor na srpsko-hrvtasko zbližavanje. Bošnjaci moraju mnogo hrabrije da idu bilo gdje, istakao je govoreći da nije izdajnik, ali se mora, kako kaže, boriti za ljude.

 

-Mogu ja da ne volim SDA i Izetbegovića, može i on da ne voli mene, ali mi smo dvojica najjačih bošnjačkih političara.  Ne treba kao bošnjački politički faktor da dozvolimo Željku Komšiću da nas gleda sa balkona i govori kako će se nešto raditi. Komšić nama može probati igrati neku regulatornu agenciju, nama to ne treba, rekao je dodajući da se Komšić približavao SDA, a Nikšić ostao dosljedan BH bloku.

 

Oni koji su ostali principijelni ,BH blokom,  neulaskom u vlast pojačavaju pozicije prije lokalnih izbora, potvrdio je Radončić.

 

-Lahko se može dogoditi da SBB neku cijenu državnog patriotizma plati na lokalnim izborima, lošim rezultatom, dodao je Radončić.

 

Da li će preuzeti ministarsku poziciju zavisi od mnogo faktora.

 

Govoreći o putu ka NATO-u IPAP nije kompromis, istakao je i da to ne žele.


-Srbija ima mnogo bolju saradnju sa NATO savezom. Za nas je MAP najbolje rješenje, ne mogu govoriti o kojem kompromisu govori Izetebegović, ali se radi na tome.

 

Na uporno instistiranje urednika Hadžifejzovića, Radončić je rekao da MAP ostaje a da će se oko ANP-a naći neki kompromis.

 

-Padaju standardi u BiH. Imamo nesređene odnose i ne smijemo gubiti vrijeme. Mora neko ući u federalnu i državnu vlast i stalno podsjećati na ekonomiju i finansiju, kazao je Radončić, govoreći da je Bakir bolji sa Dodikom i Čovićem.

 

-Ja nisam izradio Nikšića, poslao sam mu poruku da se nadam da će pobijediti kao predsjednik SDP-a, kazao je, nakon čega se razgovaralo o VSTV-u i aferi “potkivanja” Milana Tegeltije.

 

-Mektić nije otišao na lice mjesta gdje su ubijeni policajci, a sada hoće da bude pred VSTV-om. Mektić ima mnogo krivičnih prijava. Ministar sigurnosti se ne smije baviti organizacijom demonstracija, naročito demonstracija pred zgradom Suda BiH. Šta ako kriminalne grupe uđu i otmu dokaze o ratnim zločincima. Niko nije kriv dok mu se to ne presudi, kazao je Radončić govoreći o Tegeltiji.

 

U video prilogu pogledajte šta Radončić kaže odgovarajući na pitanja: Hoće li ostati u Vladi Kantona? Kada će biti formirana federalna i državna vlast? Koliki toranj pravi i ko je investitor? Šta kaže o Lagumdžiji, Nikšiću, Mektiću, Dodiku, Čoviću, Konakoviću

 

 

(Face.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI