Preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament

HDZ-u i SDP-u po četiri mandata: HDZ izgubio bitku u sva četiri najveća hrvatska grada!

Front 27.05.19, 08:02h

HDZ-u i SDP-u po četiri mandata: HDZ izgubio bitku u sva četiri najveća hrvatska grada!
Projekcije budućeg saziva Europskog parlamenta pokazuju da Europska pučka stranka ostaje najjača, ali s 46 mandata manje nego dosad, a socijalisti su drugi s 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu

 

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske objavilo je preliminarne rezultate izbora za Europski parlament po kojima od ukupno 12 hrvatskih mandata, HDZ i SDP osvojili su po četiri, a Mislav Kolakušić, Hrvatski suverenisti, Živi zid te Amsterdamska koalicija po jednog zastupnika.

Kakav udarac za HDZ

HDZ je na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu osvojio najviše glasova u 11 većih gradskih središta, no u četiri najveća hrvatska grada Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te još četiri grada pobjedu je odnio SDP, dok je Pulu "osvojila" Amsterdamska koalicija, a Čakovec HNS-Liberalni demokrati.
U odnosu na izbore za Europski parlament 2014. kada je predvodio desnu koaliciju HDZ je "izgubio" pet gradova - Zagreb, Split, Osijek, Veliku Goricu i Bjelovar, a ponovno je najviše glasova osvojio u Krapini, Virovitici, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Požegi, Sisku, Karlovcu, Gospiću, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku.
SDP je, pak, najveći broj glasova osvojio još u Varaždinu, Koprivnici i Rijeci.

 

Moguće se promjene do objave konačnih rezultata, odnosno da HDZ dobije, a SDP izgubi jedan mandat.

 

Ispod izbornog praga od pet posto ostali su populistički Most te Neovisni za Hrvatsku, desničarska stranka koju predvode Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović. Najvećim iznenađenjem smatra se uspjeh Mislava Kolakušića, dok su ostali rezultati u granicama očekivanja, iako su u HDZ-u očekivali više mandata.  

 

Ako ne bude promjena zbog sustava preferencijalnih glasova, u Europski parlament će po drugi put ući i Željana Zovko (HDZ), kao jedina zastupnica iz Bosne i Hercegovine.

 

Projekcije budućeg saziva Europskog parlamenta pokazuju da Europska pučka stranka ostaje najjača, ali s 46 mandata manje nego dosad, a socijalisti su drugi s 40 mandata manje nego u dosadašnjem sazivu.

 

Prema izlaznim anketama iz 11 zemalja članica i predizbornim anketama u 17 članica, Europska pučka stranka dobija 170 mjesta, što je 46 zastupnika manje nego sada. Socijalisti i demokrati dobivaju 147 mjesta, 40 manje nego sada.

 

Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 103 mjesta, 34 mandata više. Europa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Europski konzervativci i reformisti u kojoj su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 59 mjesta, 18 mandata manje. Dosadašnji zastupnički klub Europa slobode i izravne demokracije, u kojem su talijanski antisistemski pokret Pet zvijezda i stranka Brexit Nigela Faragea 48 mjesta, šest više nego dosad.

 

Ujedinjena europska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE) dobila bi 46 mjesta, šest manje nego dosad.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI