Pozvao građane BiH da podrže proteste

Muriz Memić stao uz ministra Mektića: 'Ovo je premašilo svaku mjeru, ne reaguju čak ni kada postoje jasni dokazi'

Hronika 25.05.19, 20:15h

Muriz Memić stao uz ministra Mektića: 'Ovo je premašilo svaku mjeru, ne reaguju čak ni kada postoje jasni dokazi'
Ni predsjednik VSTV-a Tegeltija kao ni inspektor Pandža nisu odstupili sa dužnosti nakon što su se našli u centru pravosudnog skandala, dok je Tegeltija cijeli slučaj nazvao pritiskom na VSTV, nakon čega je zatražio policijsku zaštitu

 

 

Otac ubijenog sarajevskog mladića Dženana Memića pozvao je građane da podrže ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, koji traži mirne proteste ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV).

 

Muriz Memić je za agenciju Patria rekao da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini palo na najniže grane, te da podržava ministra Mektića u nastojanjima da odstupe sa dužnosti kompromitirani članovi VSTV-a kao i članovi Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

 

„Ovo je premašilo svaku mjeru. Pravosuđe ne reaguje čak ni kada postoje jasni dokaz da su njihovi članovi korumpirani“, rekao je Memić, koji je u trogodišnjim nastojanjima da otkrije ubice njegovog 22-godišnjeg sina više puta dokazao neregularnosti u radu Tužilaštva Kantona Sarajevo, koje vodi istragu u tom predmetu.

 

„Zbog toga ću se priključiti protestima koje predvodi ministar Mektić“, dodao je Memić.

 

Magazin Žurnal objavio je tekst o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, na način da je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije od privrednika iz Velike Kladuše uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem „potkovati“ Tegeltiju.

 

Ni predsjednik VSTV-a Tegeltija kao ni inspektor Pandža nisu odstupili sa dužnosti nakon što su se našli u centru pravosudnog skandala, dok je Tegeltija cijeli slučaj nazvao pritiskom na VSTV, nakon čega je zatražio policijsku zaštitu.

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine naredne sedmice u Sarajevu, gdje je i sjedište VSTV-a, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.

 

„Da bi spasili i državu i sebe neophodno je oboriti ovakav kriminalni VSTV. Predlažem masovno okupljanje građana iduće sedmice pred Tužilaštvom i Sudom BiH (tu je sjedište VSTV-a), kao demokratski vid pritiska za podnošenje ostavki“, napisao je Mektić na svom Twitteru u petak navečer.

 

VSTV je krovna institucija u Bosni i Hercegovini koja prati rad sudova i tužilaštva Bosne i Hercegovine. Više domaćih i stranih organizacija upozorava na korumpiranost članova VSTV-a, što se direktno odražava i na rad tužilaštva i sudova u Bosni i Hercegovini.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI