Zatražio obezbjeđenje

Tegeltija se oglasio nakon Mektićevog poziva građanima: Moja sigurnost je ugrožena!

Front 25.05.19, 13:39h

Tegeltija se oglasio nakon Mektićevog poziva građanima: Moja sigurnost je ugrožena!
Dodaje se da predsjednik VSTS-a BiH smatra da je u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH

 

Nakon poziva ministra Dragana Mektića građanima da se okupe pred zgradom VSTV-a kako bi stvorili pritisak da se podnesu ostavke, reagovao je i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

 

"Nakon najnovijih istupa ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine gospodina Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTS-a BiH u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTS-u BiH, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je također uputio ministar bezbjednosti BiH, predsjednik VSTS-a BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH gospodinu Mirsadu Viliću te zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu“, navodi se u saopćenju.

 

Dodaje se da predsjednik VSTS-a BiH smatra da je u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTS-a BiH.

 

"Ovakvi pozivi koji dolaze od ministra bezbjednosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor bezbjednosti, predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTS-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH. Predsjednik VSTS-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra bezbjednosti BiH gospodina Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH. Predsjednik VSTS-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa", naglašeno je u saopćenju.

 

Navode da ministar sigurnosti BiH, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode.

 

"S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine“, zaključeno je u saopćenju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI