Nastavlja se egzodus iz BiH

Nijemci više ne odvode samo radnike, već i učenike! Ovo su jedina tri uslova koja moraju ispuniti

Hronika 24.05.19, 10:42h

Nijemci više ne odvode samo radnike, već i učenike! Ovo su jedina tri uslova koja moraju ispuniti
Iz ove kompanje navode da su u potrazi za medicinskim tehničarima, pomoćnim njegovateljima i učenicima za 3-godišnje obrazovanje

 


Poznato je da veliki broj medicinskih radnika iz BiH odlazi na rad u Njemačku, bilo privatno bilo preko ovlaštenih agencija.

 

Osim toga, njemačke kompanije sve češće same dolaze u BiH radi „vrbovanja“ radnika za rad u ovoj struci. Njemačkoj, naime, nedostaje veliki broj radnika u zdravstvenom sektoru i njihove kompanije na sve način nastoje privući radnu snagu.

 

No, osim što nude posao radnicima, te kompanije sada su spremne primiti i osobe iz BiH bez ikakvog stručnog obrazovanja i kvalifikacija, a jedini uslovi su da su punoljetne, da imaju bilo koju srednju školu i osnovni nivo znanja njemačkog jezika, piše Biznisinfo.ba.

 

Osobe će naknadno dobiti medicinsko obrazovanje.

 

Ovo pokazuje oglas koji je objavila njemačka kompanija kompanija za pružanje medicinskih usluga ProCurand, koja u saradnji sa kompanijom Quind organizuje kasting za prijem radnika 16., 17. i 18. juna 2019. godine u Tuzli.

 

ProCurand postoji od 1999. godine na području pet različitih pokrajina u Njemačkoj, posjeduje 27 ustanova u kojima radi preko 1.600 radnika i brine o preko 2.300 pacijenata. Svoje usluge pruža u domovima za starije i ambulantnom njegom u kući.

 

Trenutno svoja vrata otvara za radne pozicije u gradovima Berlin i Potsdam.

 

Iz ove kompanje navode da su u potrazi za medicinskim tehničarima, pomoćnim njegovateljima i učenicima za 3-godišnje obrazovanje.

 

Kada je riječ o „učenicima za 3-godišnje obrazovanje”, uslovi su sljedeći:

  

    18 godina starost
    završena bilo koja srednja škola
    nivo poznavanja jezika minimum B2

 

U samom oglasu se ne navode detalji o tome gdje će ovi učenici dobiti obrazovanje niti o kakvom je konkretno obrazovanju riječ.

 

No, ovim se otvara perspekiva svima u BiH da napuste državu čak i bez stručnog obrazovanja, s obzirom da se osnovno znanje njemačkog jezika može steći relativno brzo i lako.

 

Podsjetimo da u Njemačkoj uskoro stupa na snagu novi zakon koji će olakšati strancima izvan EU da dolaze u tu državu i traže posao. Njemačkoj, prema posljenjim informacijama, nedostaje čak 1,4 milion radnika.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI