kompanija spremna na restrikciju

Bit će posljedica, podcijenili su nas: Osnivača Huaweija pitali šta će biti s mobitelima u Evropi, a on im odgovorio...

Biznis Klub 23.05.19, 21:10h

Bit će posljedica, podcijenili su nas: Osnivača Huaweija pitali šta će biti s mobitelima u Evropi, a on im odgovorio...
Mediji bi trebali shvatiti da ove američke kompanije i Huawei dijele istu sudbinu. Svi mi sudjelujemo u tržišnoj ekonomiji. Američki političari možda su podcijenili našu snagu - poručio je Ren Zhengfei

 


Iz Huaweija su danas medijima poslali izjave osnivača i predsjednika uprave Huaweija Rena Zhengfeija povodom američkih gospodarskih i političkih restrikcija toj kompaniji.


Radi se, dakle, o izjavama koje je Zhengfei dao različitim svjetskim medijima. Index.hr prenosi ih u obliku pitanja i odgovora.


Financial Weekly: S obzirom na nedavnu Googleovu odluku, europski su korisnici zabrinuti da Huaweijevi mobiteli više neće moći koristiti buduće Android sustave. Što mislite o tome?


Google je dobra kompanija, vrlo odgovorna kompanija. I oni pokušavaju uvjeriti američku vladu da riješi ovaj problem. Upravo raspravljamo o održivim rješenjima, naši stručnjaci još uvijek rade na tome. Danas vam ne mogu dati detaljan odgovor na to pitanje.


Renmin Ribao: Google je suspendirao neke poslove s Huaweijem. Huawei je odgovorio priopćenjem za medije. Zanima me kako će Huawei biti pogođen u smislu Android operativnog sustava?


Bit će nekih posljedica. Google je sjajna kompanija i obje strane rade na rješenjima.


CCTV: SAD je Huaweiju izdao privremenu licencu. Drugim riječima, ograničenja mogu biti ukinuta u sljedećih 90 dana. Kakvo je vaše mišljenje o ovoj licenci? Što možete učiniti u 90 dana? Ako je vijest istinita i ako SAD ukine ograničenja nakon 90 dana, kako biste komentirali takav preokret?


Kao prvo, 90 dana nam ne znači mnogo. Mi smo se pripremili. Za nas je najvažnije dobro obaviti svoj posao. Ono što će SAD napraviti je izvan naše kontrole. Iskoristio bih ovu priliku da zahvalim američkim kompanijama s kojima surađujemo. U ovih 30 godina te su nam kompanije pomogle da narastemo u ono što smo danas. One su mnogo pridonijele našem uspjehu. Naučili smo kako izaći na pravi put i voditi kompaniju. Kao što znate, većina kompanija koje Huaweiju pružaju konzultantske usluge imaju sjedište u SAD-u, uključujući desetke kompanija kao što su IBM i Accenture.


Drugo, kroz godine smo uživali podršku velikog broja američkih proizvođača komponenti i dijelova. U ovoj posljednjoj krizi, osjećamo da te kompanije suosjećaju s nama i imaju simpatije prema nama. Prije dva dana, oko dva ili tri sata ujutro nazvao me jedan od naših direktora Eric Xu te mi pričao kako su naporno naši američki dobavljači radili da bi nam isporučili robu. Plakao sam. Kao što kaže kineska izreka, pravedan cilj privlači mnogo podrške, dok nepravedan privlači vrlo malo. Danas neke američke kompanije komuniciraju s američkom vladom oko odobrenja.


SAD je stavio Huawei na poseban popis, što znači da sve američke kompanije koje žele nešto prodati Huaweiju, moraju zatražiti odobrenje američke vlade. SAD je zemlja u kojoj vlada pravo. Američke kompanije moraju se pridržavati zakona, kao i realna ekonomija. Dakle, mediji ne bi uvijek trebali kriviti američke tvrtke. Umjesto toga, trebate se založiti za njih. Krivnju treba staviti na neke američke političare. Ne mislim da trebamo biti bezobzirni u okrivljavanju jer teret krivnje trebao bi pasti na prave osobe. Budemo li se tako ponašali, može se dogoditi da ciljamo na pogrešne ljude. Mediji bi trebali shvatiti da ove američke kompanije i Huawei dijele istu sudbinu. Svi mi sudjelujemo u tržišnoj ekonomiji.


Američki političari možda su podcijenili našu snagu. Neću previše govoriti o tome zato što je He Tingbo, predsjednica HiSilicona, prilično jasno objasnila sva ta pitanja u svom pismu zaposlenicima. I svi glavni mediji u Kini i inozemstvu izvijestili su o tom pismu.


Renmin Ribao: Želim postaviti pitanje o čipovima. U razgovoru s japanskim medijima 18. svibnja rekli ste da Huawei ne treba američke čipove. U pismu zaposlenicima spomenuli ste da Huawei ima snage i da se pripremio. Odakle vam snaga i što ste učinili kako biste se pripremili?


Prvo, uvijek nam trebaju američki čipovi. Naši američki partneri ispunjavaju svoje obaveze i traže odobrenje od Washingtona. Dobiju li odobrenje, kupovat ćemo te čipove i dalje. Čak možemo i prodavati čipove američkim kompanijama kako bismo im pomogli da stvore naprednije proizvode. Nećemo isključiti svoje američke partnere i pokušati se razvijati sami. Umjesto toga, zajedno ćemo rasti.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI