IZA KULISA PRIČE O 'SIGURNOSNOJ PRIJETNJI'

Zašto je Huawei uopće postao meta SAD-a i šta zaista Donald Trump ima protiv kineskog giganta?!

Biznis Klub 20.05.19, 12:04h

Zašto je Huawei uopće postao meta SAD-a i šta zaista Donald Trump ima protiv kineskog giganta?!
Sadašnja eskalacija zategnutih odnosa direktna je posljedica trgovinskog spora između Trumpove administracije i kineske vlade koji traje već neko vrijeme. No šta tačno Trump ima protiv Huaweija, na što se poziva njegova nova odredba i što sama kompanija Huawei misli o svemu ovome?

 

 


Kineska kompanija Huawei Technologies Co., jedna od najvećih svjetskih tvrtki, sve je više na piku američke vlade i to baš u trenutku kada ta kineska kompanija zauzima vodeću ulogu u novoj bežičnoj tehnologiji poznatoj kao 5G, piše Bloomberg.


Huawei se tako nedavno suočio s raznim višestrukim bitkama, poput uhićenja svog glavnog financijskog direktora u Kanadi, kaznene prijave u SAD-u, mogućeg prekida suradnje sa svim američkim kompanijama i onemogućavanja uvođenja svoje nove infrastrukture širom svijeta, prenosi Index.hr.


Američki internetski gigant Google već je objavio da prekida suradnju s Huaweijem, odnosno da će mu uskratiti pristup za nadograđivanje (apdejtanje) pametnih telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.


Google je naknadno objavio da se ova odluka odnosi samo na buduće kupce Huawei telefona, dok će trenutni korisnici zadržati pristup Googleovim uslugama.


Sadašnja eskalacija zategnutih odnosa direktna je posljedica trgovinskog spora između Trumpove administracije i kineske vlade koji traje već neko vrijeme.


No što to točno Trump ima protiv Huaweija, na što se poziva njegova nova odredba i što sama kompanija Huawei misli o svemu ovome?


 
Zašto SAD ima problem s Huaweijem?


Američki vladini dužnosnici već neko vrijeme pretpostavljaju, opravdano ili ne, da kompanija Huawei radi za interese kineske vlade. Prema izvješću američkog Povjerenstva za obavještajne poslove iz 2012. godine, kompanije Huawei i ZTE Corp. označene su kao potencijalne sigurnosne prijetnje. Naime, izvješće navodi kako je Huawei odbio dati informacije o "vojnoj pozadini" osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, bivšeg inženjera Narodnooslobodilačke vojske.


Zbog pitanja nacionalne sigurnosti, Trump je tako 2018. blokirao ponudu Broadcoma, sa sjedištem u Singapuru, za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm.


Što je učinila Trumpova administracija?


Američki predsjednik potpisao je prije nekoliko dana odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD-u i, što je još važnije, njena nabava dijelova od američkih dobavljača.


Podsjetimo, Huawei se prošlog tjedna našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.


Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju te iskorištavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".


Huawei se tako 17. svibnja našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine te američke tvrtke od sada moraju tražiti posebnu licencu ako žele nastaviti prodavati svoje proizvode toj kineskoj kompaniji.  


Qualcomm, Intel Corp., Google i druge tvrtke uskoro su počele zamrzavati svoju poslovnu suradnju, odnosno isporuku usluga ili komponenti Huaweiju, ozbiljno ugrožavajući time njegovu mogućnost konkurentne izrade svojih proizvoda. Takav potez vjerojatno će usporiti i uvođenje 5G bežične mreže diljem svijeta te potaknuti razne zemlje, ali i telekomunikacijske operatere, da se okrenu skupljim uređajima koje proizvode Nokia Oyj i Ericsson AB.


Još uvijek je prilično nejasno može li se Trumpova zabrana odnositi i na mobilne telefone. Ne spominju se ni zemlje čije telekomunikacijske proizvode obuhvaća zabrana, iako je posve jasno da je na udaru Huawei. Pretpostavlja se da će zabrana obuhvaćati širok raspon tehnoloških proizvoda koji su dizajnirani, razvijeni, proizvedeni ili kontrolirani od strane stranih subjekata, kako stoji u Trumpovom propisu. Jasno, formalno se zabrana odnosi na proizvode za koje SAD procijeni da predstavljaju rizik.


Zašto je telekomunikacijska oprema toliko važna SAD-u? Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI