Korisnici zabrinuti

Google prekida saradnju s Huaweijem: Evo šta to znači za vlasnike ovih telefona

Tehno 20.05.19, 09:07h

Google prekida saradnju s Huaweijem: Evo šta to znači za vlasnike ovih telefona
Podsjetimo, Huawei se prošle sedmice našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa


Alphabet Inc’s Google, krovna Googleova firma, prekida suradnju s Huaweijem, javio je Reuters pozivajući se na dobro upućeni izvor, prenosi N1.

 

Još uvijek nije riječ o potpunom prestanku poslovanja, ali je svakako velik udarac za azijsku kompaniju koja se posljednjih tjedana našla na udaru Donalda Trumpa.

 

Huawei će tako izgubiti pristup za nadograđivanje (update) telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

 

"Huawei će moći korisiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters.

 

Detalji ovog prekida suradnje još se uvijek dogovaraju u Googleu, piše Reuters.

 

Iz Huaweija zasad nisu imali komentara.

 

Huawei će i dalje imati pristup onim Android aplikacijama koje su dostupne kroz Android Open Source Project (AOSP). Drugim riječima, imat će pristup onima koje su označene za slobodno korištenje.

 

No, Google će prestati pružati bilo kakvu tehničku podršku i suradnju Huaweiu.

 

Iz Huaweija su već kazali kako su posljednjih nekoliko godina proveli pripremajući plan i razvijajući vlastitu tehnologiju u slučaju da im se blokira korištenje Androida. Neki dijelovi te tehnologije, kako su kazali iz firme, već se koriste u Kini.

 

Podsjetimo, Huawei se u tjednu za nama našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

 

Američki predsjednik sredinom tjedna je proglasio "izvanredno stanje u zemlji" kako bi zabranio prvenstveno američkim telekomunikacijskim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocijenjene kao rizične, što ponajprije pogađa Kinu.

 

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera "zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju i iskorištavaju ranjivosti u informacijsko i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama". Njom se ministru trgovine daje moć da "zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti".

 

Kako piše Reuters, glasnogovornik Googlea rekao je da će postojeći korisnici Huaweijevih telefona koji funkcioniraju na sustavu Android i dalje moći koristiti Googleove aplikacije, kao i ažurirati.

 

 "Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima", rekao je glasnogovornik.

 

Detalje nije otkrivao, samo je kazao da se razmatraju implikacije odluke. 


Međutim, buduće verzije Huaweijevih pametnih telefona, a koji budu funkcionirali na Androidu, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i pregledniku Chrome. "Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama", rekao je izvor za Reuters. 

 

I iz Androida su na Twitteru potvrdili da će usluge Google Playja i Google Play Protecta i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI