Konaković, Šteta i Kovač obišli gradilište

Zahuktala se izgradnja puteva do tunela Kobilja glava i kružnog toka Šip, ministar tvrdi: Biće gotovo i prije roka!

Front 16.05.19, 19:36h

Zahuktala se izgradnja puteva do tunela Kobilja glava i kružnog toka Šip, ministar tvrdi: Biće gotovo i prije roka!
Konaković je naveo da je Prva transverzala najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekt za Kanton Sarajevo i tema o kojoj se govori 15 godina

 

Prilikom današnjeg obilaska gradilišta s predsjedavajućim Skupštine KS Elmedinom Konakovićem i direktorom Direkcije za puteve KS Selmirom Kovačem, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta rekao je da radovi započeti na prvih 1,24 km Prve transverzale teku ubrzanom dinamikom i trebali bi biti okončani do kraja godine.

 

Radovi su u toku u tri smjera i to na izgradnji potputnjaka koji će iz mjesta Šip biti poveznica stanovništvu s Prvom trasverzalom, dionice puta prema projektovanom kružnom toku na Šipu, te dionice puta prema projektovanom Tunelu Kobilja glava.

 

Kako je naveo voditelj građenja iz firme izvođača radova Hering d.d. Tomislav Jovanković, zbog lokaliteta i pristupnih puteva radovi su započeti sa sredine trase.

 

- Trenutno se rade nasipi i priprema platoa za izradu šipova za potputnjak, kao i iskopi prema rondou Bare i prema tunelu Kobilja glava - precizirao je Jovanković.

 

Šteta je kazao da radovi na gradilištu značajno napreduju, te da će biti okončani prije ugovorenog roka od 18 mjeseci. Radove finansira resorno ministarstvo sa 12.700.000 KM.

 

- Vrlo brzo ćemo krenuti s pripremom dokumentacije i raspisivanjem javnog poziva za sljedeću fazu projekta koja se odnosi na Tunel Kobilja glava u dužini od 675 metara. Sve ide po planu, nastavljamo intenzivno gradnju svih saobraćajnica u kantonu - rekao je ministar Šteta.

 

Najavio je i da se čeka građevinska dozvola od Općine Centar za početak gradnje kružnog toka Šip kojim će biti rekonstruisana postojeća raskrsnica na ovom lokalitetu i ubrzati saobraćaj, te da bi radovi trebali početi uskoro.

 

Konaković je naveo da je Prva transverzala najvažniji saobraćajni i infrastrukturni projekt za Kanton Sarajevo i tema o kojoj se govori 15 godina.

 

- Vlada na čijem čelu sam bio je započela aktivnosti i obezbijedlia sredstva, a aktuelna počela i dinamizirala radove na terenu. Sretan sam što vidim sve ovo i nadam se da ćemo vrlo brzo biti spremni za drugi dio projekta, probijanje Tunela prema Vogošći - istakao je Konaković napominjući da je i rukovodstvo Općine Vogošća bilo značajan inicijator pokretanja ovog projekta, saopćeno je iz Pres-službe KS.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI