ABDULAH SIDRAN/ BORCI ZA NARODNO DOBRO

Lezi, lebe, da te jedem: Poslijeratno Sarajevo porodilo je prevarante i lopuže, među njima je i poznati posjetilac sarajevskih...

Front 16.05.19, 12:21h

Lezi, lebe, da te jedem: Poslijeratno Sarajevo porodilo je prevarante i lopuže, među njima je i poznati posjetilac sarajevskih...
Upravo je ovih dana zabilježen jedan takav slučaj - pokušaj prevare zvaničnih organa jedne jake evropske države, sa glavnim akterom, osobom koja je godinama poznata posjetiocima sarajevskih noćnih klubova

 

Izvor: Nap.ba

Piše: Abdulah Sidran

 

Posljeratno Sarajevo porodilo je razne tipove prevaranata i lopuža. Rijetki od njih bivaju raskrinkani. Sveopšta narodna bijeda i mrak vape za bilo kakvim svjetlom i nadom. Stvorila se atmosfera u kojoj je bilo moguće da u grad dođe neki marokanski opsjenar i izluđenom narodu uzme stotine hiljada maraka prodajući mu običnu vodu kao čarobni univerzalni lijek za svaku bolest.


Narodni očaj, sveprisutna nepravda i bezakonje, omogućili su i pojavu prevaranata koji se lažno predstavljaju kao borci za narodno dobro i takvim lažnim predstavljanjem na različite načine ostvaruju financijsku dobit i osiguravaju sebi ugodan život bez rada. Ako se dogodi da neki od njih bude javno raskrinkan, on bježi u neku od zapadnih zemalja i lažući o vrsti i prirodi svoje ugroženosti u BiH traži, ni manje ni više nego - politički azil.


Nadležne službe zapadnih zemalja ozbiljno analiziraju podneseni zahtjev i priloženu dokumentaciju. Slijedi temeljito propitivanje tražioca azila. Taj postupak podrazumijeva višemjesečni boravak u karantenu, uz totalno ograničenje kretanja osobe koja podnosi zahtjev. Ispitivanja su maksimalno profesionalna, precizna i dubinska te su male šanse balkanskog prevaranta da dobije ono što traži, da bi ostvario svoj životni ideal: "Lezi, lebe, da te jedem!"


Nakon što profesionalci prepoznaju podvale, manjkavosti, pa i falcifikate u dokumentima, laži o ugroženosti i položaju u domovini, dotični propali kandidati se ne vraćaju odakle su došli, nego život nastavljaju tamo i onako kako im omogućuju putni papiri (sa više pasoša, tj. putovnica!) i u skladu sa svojom vještinom varanja naivnog naroda. Žrtve su plemeniti ljudi dijaspore, željni i spremni da pomognu svojoj domovini i svakom njenom nevoljniku. A tu se najprije i najbrže nađu oni koji vješto i uvjerljivo lažu da im je zlo nanijela korumpirana vlast u domovini.


Upravo je ovih dana zabilježen jedan takav slučaj - pokušaj prevare zvaničnih organa jedne jake evropske države, sa glavnim akterom, osobom koja je godinama poznata posjetiocima sarajevskih noćnih klubova. Nakon propalog pokušaja prevare, osoba organizuje pojedince i grupe koji će svakojakim načinima - koristeći i društvene servise - nastaviti prevarantski rad na uzimanju novca od naivnog naroda i dobronamjernih ljudi.


Užasna je, i kod znalaca izaziva šok, činjenica da se među osobama koje podržavaju ovu vrstu štetočinskog poslovanja nalazi i nekoliko - očigledno teško obmanutih! - uglednih sarajevskih javnih ličnosti! - Patriotima dijaspore preporučuje se maksimalni oprez, ili, još bolje: potpuno izbjegavanje kontakta.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

BLIN
KOMENTARI