Visoki predstavnik u BiH najavio

Inzko: Danas neću koristiti bonske ovlasti, a sutra...

Front 15.05.19, 19:27h

Inzko: Danas neću koristiti bonske ovlasti, a sutra...
Koristile su se one 750 puta u prošlosti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli da kažu da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje korištenje

 

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je dobio veliku podršku Vijeća sigurnosti UN-a tokom predstavljanja izvještaja za Bosnu i Hercegovinu. On je u Danu uživo govorio o bonskim ovlastima, njihovoj upotrebi - ali i o optužbama koje dobija na svoj račun od građana i političara u BiH.

 

"Važno je da sam kao nikada ranije dobio podršku članica Savjeta bezbjednosti. Četiri članice su pričale o bonskim ovlaštenjima. Prvi put se za deset godina vršila debata", kazao je Inzko u uvodu.

 

"Koristile su se one 750 puta u prošlosti. Oni su to prihvatili. Nisu željeli da kažu da ih nema. Prvi put poslije dugo godina se o tome pričalo i naravno - to uključuje korištenje", kazao je Iznko.

 

Kada će početi koristiti bonske ovlasti. Kada je trenutak?

 

"Kada bude dobar trenutak - to neću reći na televiziji", izjavio je Inzko.

 

On je u svom izvještaju etiketirao sve one koji će činiti vlast na nivou BiH. Kazao je da je došlo do određenog preusmjerenja i druge klime što se međunarodne zajednice tiče.

 

"O bonskim ovlastima se nije govorilo godinama. To znači da se nešto desilo u BiH. Govorilo se sada više o tome nego ikad. Postoje neki nesporazumi, bonska ovlaštenja postoje od početka, ali aktivirala se 1997. godine, kada se vidjelo da Carl Bildt ne može ubrzano raditi. Danas neću koristiti bonska ovlaštenja. Sutra ćemo vidjeti šta će donijeti dan", poručio je Inzko

 

Rekao je da je politika međunarodne zajednice takva da uvijek čeka poteze lokalnih vlasti, odnosno sudstva i tužilaštva - a ako se oni iscrpe, onda bi međunarodna zajednica počela da razmišlja o narednom koraku.

 

"Ljudi koji kažu da Inzko treba da povuče potez nisu išli na Ustavni sud, u Tužilaštvo, odmah pozivaju Inzka. Treba iscrpiti domaća sredstva - pa onda doći kod mene", poručio je Inzko za N1.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI