Potvrđeno

Tužilaštvo BiH formiralo predmet 'Dodik'

Front 15.05.19, 15:23h

Tužilaštvo BiH formiralo predmet 'Dodik'
Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijelog regiona

 

Tužilaštvo BiH zaprimilo je krivičnu prijavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH za novinsku agenciju Patria.

 

„Nakon zaprimanja prijave, formiran je predmet i bit će izvršene provjere“, izjavili su iz Tužilaštva BiH.

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kako je i najavio, podnio je Tužilaštvu BiH 14. maja krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika. 

 

Komšić je krivičnu prijavu podnio zbog  izjava Dodika u nedjelju na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

 

Dodik je tada ustvrdio da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Također je zatražio od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS-a, "jer je to njihov dan".

 

Komšić je ranije izjavio da je postupak Dodika direktan udar na stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i stabilnost cijelog regiona. Dodao je da pripadnici Oružanih snaga BiH mogu nositi samo uniforme koje su zakonom propisane. 

 

Iz Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) danas je također saopćeno - bez potpisa Ruske Federacije - da PIC "nedvosmisleno potvrđuje da Oružane snage BiH predstavljaju ključni element stabilnosti, kohezije i sigurnosti Bosne i Hercegovine te da PIC podržava ulogu koju one imaju kako u Bosni i Hercegovini tako i u nekolicini međunarodnih mirovnih misija."  Predsjedništvo BiH je, podsjećaju iz PIC-a, vrhovni komandant Oružanih snaga BiH i svi članovi Predsjedništva BiH imaju zakonsku obavezu osigurati fukcioniranje Oružanih snaga BiH - što je isključiva nadležnost države – te ih ni na koji način ne mogu dovoditi u pitanje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI