Ko će zamijeniti Dalidu Burzić

Sabina Sarajlija nova glavna tužiteljica sarajevskog Tužilaštva?

Hronika 15.05.19, 09:30h

Sabina Sarajlija nova glavna tužiteljica sarajevskog Tužilaštva?
I prije nego su obavljeni intervjui s navedenim kandidatima, u pravosudnoj zajednici moglo se čuti da je mjesto Dalide Burzić, koja je od 1. aprila sudija Suda BiH, namijenjeno Sabini Sarajliji

 

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH na jučerašnjoj sjednici trebalo bi imenovati glavne tužioce tužilaštava Sarajevskog, Tuzlanskog, Posavskog i Unsko-sanskog kantona. Nakon objavljenih intervjua, kako smo već pisali, najbolje rangirani kandidat za glavnog sarajevskog tužitelja je Sabina Sarajlija, a nakon nje slijede Sead Kreštalica, pa Sanin Bogunić. Četvrti kandidat za ovu poziciju, tužilac Safet Hrapo je ranije ispao iz utrke.

 

I prije nego su obavljeni intervjui s navedenim kandidatima, u pravosudnoj zajednici moglo se čuti da je mjesto Dalide Burzić, koja je od 1. aprila sudija Suda BiH, namijenjeno Sabini Sarajliji.

 

Dosadašnji glavni tužilac Tužilaštva TK-a Tomislav Ljubić navodno je, opet, najbolje rangirani za ovu poziciju. S obzirom na to da mu je mandat na ovoj poziciji istekao još prije nešto više od sedam mjeseci, a da za to vrijeme nije okončana procedura izbora glavnog tužioca Tužilaštva TK-a, on je nedavno uputio pismo članovima VSTV-a. Upozorio ih je da su u međuvremenu stečeni zakonski uslovi i za izbor dva zamjenika u Tužilaštvu TK-a, te da sve navedeno utiče na funkcionisanje rukovodnog osoblja ove institucije.

 

Ljubić je u pismu primijetio da je VSTV, u međuvremenu, dok su izbori za glavne tužioce u nekoliko kantona bili na standby, žurno proveo proceduru objavljivanja javnog natječaja, intervjua i ostalih procedura, a potom i donošenja odluke o ponovnom izboru glavne tužiteljice Okružnog tužilaštva Doboj. Sva ova procedura, uključujući i donošenje odluke, provedena je dva mjeseca prije isteka mandata iste tužiteljice na toj poziciji, napisao je Ljubić.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI