Obilne padavine stvorile velike probleme u BiH

Povećanje vodostaja očekuje se na slivovima Une i Sane, kritično i uz Bosnu: Pročitajte kompletan izvještaj

Hronika 14.05.19, 13:22h

Povećanje vodostaja očekuje se na slivovima Une i Sane, kritično i uz Bosnu: Pročitajte kompletan izvještaj
Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 198 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s

 

Prema raspoloživim podacima najznačajnije povećanje vodostaja očekuje se na slivovima Une i Sane, posebno područje Sanskog Mosta i Sanice (HS Sanski Most, HS Sanica i HS Hrustovo).

 

Stanje na slivu Bosne se od 17 sati jučer počelo mijenjati u odnosu na ranije prognoze, naročito područje Maglaja (HS Maglaj), gdje se bilježio značajan porast vodostaja. Prognozni modeli pokazuju da će padavine biti u toku noći na čitavom slivu rijeke Bosne, tako da se maksimalne vrijednosti vodostaja očekuju tokom današnjeg dana.

 

Agencija za vodno područje rijeke Save nastavlja sa redovnim i pojačanim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području Save u Federaciji BiH.

 

Vodostaj Save je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu - 482 cm (pripremno stanje), (jučer 427 cm), Bosanskom Šamcu - 355 cm (normalno stanje), (jučer 267 cm) i Orašju - 554 cm (normalno sanje), (jučer 519 cm).

 

Na području Tuzlanskog kantona vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 198 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 21 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 07.00 sati iznosio je 282 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm).

 

Na području općine Doboj istok Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.

 

Zbog vremenskih neprilika koje su zahvatile Unsko-sanski kanton Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a donijelo je Odluku o prekidu nastave u svim osnovnim i srednjim školama na području tog kantona od danas do daljnjeg.

 

Vodostaj Une, jučer u 08.00 sati, je iznosio 62 cm, a jutros 78 cm (kritična tačka je 100 cm.) Vodostaj Sane, iznosi 443 cm a jučer je iznosio, 222 cm (kritična tačka je 380 cm.)

 

U protekla dva dana na području grada Bihaća je palo 137 l/m2 kiše. Najugroženija naselja su: Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice I, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata. U naselja: Pokoj, Luke i Gata dostavljeni su pjesak i vreće, dok je u naselju Kamenica mehanizacijom vršeno čišćenje propusnih kanala. Ugroženo je oko 46 stambenih i poslovnih objekata. U protekla 24 sata vatrogasna jedinica grada Bihaća je imala 18 intervencija na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

 

U općini Velika Kladuša u naseljima Zborište i Stabandža iz korita se izlio potok Stabandža i ugrozio 7-8 stambenih objekata. Za saobraćaj je zatvoren istoimeni lokalni put kao i regionalni put R 401 (Vrnograč-Velika Kladuša). Rječice Šumatica i Vidovčica su se izlile iz korita u širini od oko 200 m ali trenutno nema ugroženih objekata.

 

Na području Cazina do sada je evidentirano oko 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je do aktivacije starih i pojave novih klizišta. Mostovi u naseljima: Pervizi, Trstovac, Kapići i Prkos i dalje su zatvoreni za saobraćaji.

 

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane izmjeren jutros u 07.00 sati iznosio je  443 cm. Ovako visok vodostaj ugrozio je desetine stambenih objekata i poljoprivredno zemljište. Poplavljena su naselja uz cijeli tok Blihe: Skucani Vakuf, Fajtovci, Naprelje, Donji Kamengrad, Husimovci i Alagića Polje. Rijeka Zdena se izlila i poplavila objekte u naseljima: Zdena, Alagića sokak i Muhići. Rijeka Sasinka se izlila i poplavila nekoliko kuća u naseljima Sasina i Radinovac, rijeka Pilješka je poplavila nekoliko objekata u naseljiu Trnovi, a Modrašnica se izlila i poplavila objekte u mjestu Naprelje. Oborinske vode su poplavile naselja Krkojevci i Mahala.

 

Na području ove općine proglašeno je stanje prirodne nesreće. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je više tehničkih intervencija, spašavanje građana iz poplavljenih objekata i ispumpavanje vode iz objekata. Stotinu pripadnika FUCZ sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva. Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ.

 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak održao je sastanak s načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

 

Općina Bosanska Krupa jučer je donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnim kišnim padavinama, klizištima i odronima. Rijeka Krušnica izlila se iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata. Potok Svetinja izlio se iz svog korita i poplavio oko 40 stambenih i 40 pomoćnih objekata u istoimenom naselju.

 

Služba za civilnu zaštitu i vatrogastvo od jutros je na terenu i obilazi sva kritična mjesta na kojima dolazi do plavljenja i ugrožavanja objekata na području općine Bužim.

 

U općini Ključ visina vodostaja Sane u 07.00 sati iznosio je 285 cm i dalje je porastu, kao i rijeka Sanica. U naseljima Sanica i Biljani poplavljeno je deset pomoćnih objekata i poljoprivredno zemljište.

 

Na području Zeničko-dobojskog kantona u proteklom periodu, zbog obilnih kišnih padavina pritoke Bosne su stvorile velike problema, a posebno Usora i Liješnica.

 

Općine Tešanj i Doboj-jug su proglasile stanje prirodne nesreće. Angažovane su službe civilne zaštite za zaštitu i spašavanje u ovim općinama i radi se na otklanjanju posljedica nevremena. Nije bilo izlijevanja Bosne, a trenutni vodostaj iznosi 280 cm. što je za 20 cm manje u odnosu na jučerašnji dan kada je iznosio 300 cm.

 

Zbog obilnih kišnih padavina u gornjem toku Usore (općina Teslić) proteklog dana došlo je do stalnog rasta vodostaja Usore na području općine. Usljed naglog porasta vodostaja došlo je do probijanja nasipa u MZ Kalošević, te je i pored svih pokušaja mehanizacije da se nasip zatvori, poplavljena veća površina poljoprivrednog zemljišta i oko 20 objekata. Dio stanovništva je odbio evakuaciju, te je ostao u objektima.

 

Prema posljednjim informacijama s terena vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tedenciju porasta.

 

Općinski štab civilne zaštite je na osnovu stanja na terenu i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara održao vanrednu sjednicu i proglasio stanje prirodne nesreće od poplave na dijelu općine u slivu Usore i Bosne. Utvrđene su i obaveze u daljem rukovođenju akcijama zaštite i spašavanja na ugroženom području.

 

U odnosu na jučerašnji dan stanje u općini Maglaj se normalizuje. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem.

 

Na području općine Žepče, u odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje.

 

Zbog obilnih kišnih padavina koje su zahvatile Općinu Usora, općinski načelnik je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode poplava, zbog izlijevanja Usore i čime je ugroženo nekoliko desetaka stambenih objekata, kao i privredenih subjekata. U odnosu na jučerašnji dan stanje se normalizuje.

 

U odnosu na jučerašnji dan na području općine Zavidovići stanje se normalizuje. Vodostaj svih rijeka je od jutros oko 02.00 sata, u blagom opadanju.

 

Na području Srednjobosanskog kantona, u općini Vitez sinoć je u večernjim satima došla dojava o poplavama u naseljima Marosi i Rijeka. Ugroženo je oko 20-tak kuća od kojih je 5 -6 poplavljeno (voda ušla u kuće). U općini Novi Travnik došlo je do izlijevanja Grlonice u MZ Stojkovići; MZ Trenica i MZ Rankovići.

 

Na području Zapadnohercegovačkog kantona vodostaj Trebižata, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 08.15 sati, iznosio je 228 cm, s trendom rasta od -1 cm, (jučer u isto vrijeme iznosio je 224 cm), (redovne mjere obrana od poplava su na 280 cm).

 

Zbog kiše koja je padala protekli dan na području Kantona 10 sve rijeke i potoci su nabujali, trenutno nema opasnosti od poplava. Na području općine Kupres pada snijeg koji je prekrio ceste što dodatno otežava saobraćaj.

 

Na području Kantona Sarajevo nije došlo do izlijevanja vodotoka iz njihovih korita. Nivoi vodotoka su u blagom porastu. Kantonalna uprava civilne zaštite KS i općinske službe civilne zaštite konitinirano prate stanje na područjima koja su najugroženija od poplava i preduzimaju neophodne mjere zaštite i spašavanja. U toku jučerašnjeg dana pripadnici Službe za zaštitu od požara i od poplava Općine Hadžići, koja je formirana u Vatrogasnom društvu Tačin, su izvršili postavljanje vreća s pijeskom na području koje je najugroženiji od poplava u u MZ Pazarić.

 

Na području Bosansko-podrinjskog kantona visina vodostaja izmjerena u 7.00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je: Goražde - 76,27 cm (u opadanju - 7 cm), Prača - 90 cm (u opadanju -2 cm) i Kolina - 44,80 cm (u porastu +1 cm), stoji u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

 

(FENA/Foto: Ilustracija/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI