Zbog zastrašivanja svjedoka

Haški tribunal naložio hapšenje dvoje pripadnika Šešeljeve stranke - Vjerice Radete i Petra Jojića

Hronika 14.05.19, 12:15h

Haški tribunal naložio hapšenje dvoje pripadnika Šešeljeve stranke - Vjerice Radete i Petra Jojića
U saopštenju se navodi da se izdaje novi međunarodni nalog za hapšenje, te da se zahtijeva od Srbije da optužene prebaci u sjedište Mehanizma u Hagu i da slučaj ostaje u nadležnosti MMKS

 

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu saopštio je da nisu ispunjeni uslovi za ustupanje Srbiji predmeta protiv Petra Jojića i Vjerice Radete i ponovo naložio njihovo hapšenje, javlja Srna, a prenose mediji.

 

U saopštenju se navodi da svjedoci nemaju volju da svjedoče u Srbiji i da će to značajno umanjiti mogućnost tužilaštva da sprovedu svoj slučaj i da će ugroziti sudski postupak.

 

Iz Mehanizma navode da će slučaj ostati u njegovoj nadležnosti i da se, u skladu sa Statutom i Pravilnikom ovog suda, povlače nalozi o upućivanju i o hapšenju koji su izdati 12. juna 2018. godine.

 

U saopštenju se navodi da se izdaje novi međunarodni nalog za hapšenje, te da se zahtijeva od Srbije da optužene prebaci u sjedište Mehanizma u Hagu i da slučaj ostaje u nadležnosti MMKS.

 

Haški tribunal u decembru 2015. optužio je članove Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu i Petra Jojića, kao i Jovu Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za zastrašivanje svjedoka u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI