ŠTA ZNAČI PODRŠKA ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA

'Ispala sam naivna Crvenkapica, sve mi se sklopilo kada sam vidjela Zlatka...': Lamija Tanović pojasnila šta se dešava u SPD-u

Front 13.05.19, 10:16h

'Ispala sam naivna Crvenkapica, sve mi se sklopilo kada sam vidjela Zlatka...': Lamija Tanović pojasnila šta se dešava u SPD-u
Lamija Tanović smatra kako nije slučajno da je “ovo napravljeno kao pritisak uoči njihovog kongresa u junu i da svojim protivnicima u SDP-u kažu: Ne budete li pametni, mi ćemo napraviti novi SDP!

 

 

Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD) nije ni zaživio kako treba, a već je ostao bez uvaženih i priznatih bh. intelektualaca koji su rekli “čekajte, ovo nije ono što smo se dogovorili”.


Jedna od njih je profesorica Lamija Tanović, koja za Oslobođenje pojašnjava šta je bila temeljna ideja pri osnivanju pokreta i u šta se ona u međuvremenu pretvorila. Tanović je razjasnila i priču o tome šta je zapravo značila podrška Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH, pomenutom pokretu.


Druga ideja


- Mi smo osnivali jedan sasvim drugi pokret. Tekst koji je korišten u četvrtak je naš tekst, samo se preko noći i bez znanja nekih od nas pojavio termin socijaldemokratski pokret. Pokret se trebao zvati inicijativa za bolju BiH ili pokret za bolju BiH. Tu smo se dvoumili, ali apsolutno nije bilo ni primisli da će se zvati nešto socijaldemokratsko ili da će to biti neka nova partija i zaista sam u četvrtak ostala šokirana. Ideja je bila da zatražimo sastanak sa svim članovima Predsjedništva BiH. Komšić i Džaferović su odgovorili, Dodik nije. Njemu bismo rekli da ne može raditi to što radi i da postoji neko ko će mu to reći. Ideja je bila da im objasnimo ko smo i šta imamo namjeru raditi jer oni, odnosno vlast, vrlo često ne reaguju na masu stvari u BiH. Prvo nam je odgovorio Džaferović i prvo smo njemu otišli. Fino smo mu ispričali sve, na šta je on odgovorio: “Lijepo je da patriotski radite u tom pravcu”. Onda se javio Željko Komšić i ideju ohrabrio, rekavši kako će biti od pomoći. Znači, nije se išlo ciljano samo ka Džaferoviću, nego prema cijelom Predsjedništvu BiH - kaže Tanović.


Zanimljivo je, ističe Tanović, da je Zlatko Lagumdžija bio samo na jednom sastanku i da je uglavnom šutio. Zato se i iznenadila kada ga je u četvrtak vidjela u predsjedništvu Inicijativnog odbora za osnivanje SPD-a.


- Nakon što sam ispala naivna Crvenkapica, konačno sam sklopila kompletnu sliku o tome šta oni ustvari žele. Tu je puno esdepeovaca koji su disidenti ili su nezadovoljni, a svi sjede u vrlo važnim tijelima te stranke. Ivo Komšić i Lagumdžija su članovi GO SDP-a, Miro Lazović je potpredsjednik SDP-a. Oni su očito u SDP-u izgubili moć. Oni hoće da nešto promijene u SDP-u. Nisu u stanju da to promijene u svojim radnima tijelima i sada su napravili taktiku kako da naprave pokret iz kojeg će nastati nova stranka i koja će nadomjestiti sve ono što SDP, prema njihovom mišljenju, naopako radi, naglašava profesorica.


Novi SDP


Smatra kako nije slučajno da je “ovo napravljeno kao pritisak uoči njihovog kongresa u junu i da svojim protivnicima u SDP-u kažu: Ne budete li pametni, mi ćemo napraviti novi SDP”.


- Sve skupa je ličilo na neki starinski partijski sastanak, gdje su svi bili pripremljeni i bilo je tu nekoliko “glasnogovornika” koji će nešto reći te razvodniti priču kad krene opasno. Sve je već bilo dogovoreno i pripremljeno, a mi smo samo trebali dići ruke i složiti se. Ja sam iz toga izašla rekla je Tanović za Oslobođenje.

 

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI