upozorenja sve glasnija

Strah raste, budite spremni na katastrofu: Prijeti nagli porast vodostaja rijeka u BiH, već od sutra kritično...

Hronika 11.05.19, 14:33h

Strah raste, budite spremni na katastrofu: Prijeti nagli porast vodostaja rijeka u BiH, već od sutra kritično...
Iz AVP-a sugeriraju stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja


 

Zbog pojačanih padavina u narednih pet dana -  od 12. do 17. maja, očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije. 


S obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla..itd), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na:
- Sliv rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska krupa i Bihać) i gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci. 


Kako je saopćeno iz Agencije za vodno područje rijeke (AVP) Save, sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama, Agencija će provesti sve mjere predviđene tim planom. 



Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH. 


Iz te agencije sugeriraju stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.


(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI