PLJUŠTE REAKCIJE NA IZVJEŠTAJ VISOKOG PREDSTAVNIKA

Cvijanović: Inzko namjerno širi laži o RS-u! Dodik: Neka podnese izvještaj i opravda platu od 24.000 eura mjesečno!

Front 11.05.19, 12:47h

Cvijanović: Inzko namjerno širi laži o RS-u! Dodik:  Neka podnese izvještaj i opravda platu od 24.000 eura mjesečno!
Udari na policiju RS traju već nekoliko godina. Nije tačna Inzkova tvrdnja da su nelegalni izvještaji koje Vlada RS-a šalje Vijeću sigurnosti UN-a dajući svoje viđenje situacije u BiH – ustvrdila je Željka Cvijanović na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom

 

 

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović odbacila je danas sve navode koji su izneseni na račun tog bh. entiteta tokom rasprave u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija, gdje je izvještaj podnio visoki predstavnik Valentin Iznko, kao i tvrdnju da ukidanje OHR-a žele oni koji hoće da destabilizuju BiH, već se, kaže, zalažu za njen evropski put. 


Kritikovala je pozivanje na bonska ovlaštenja visokog predstavnika te dodaje da je to suprotno nastojanjima da se BiH kreće na evropskom putu. 


Također, odbacila je tvrdnje da formiranje rezervnog sastava policije RS predstavlja formiranje vojske RS ili oružanih snaga RS. 


- To je čista izmišljotina i najobičnija, namjerno plasirana laž. Udari na policiju RS traju već nekoliko godina. Nije tačna Inzkova tvrdnja da su nelegalni izvještaji koje Vlada RS-a šalje Vijeću sigurnosti UN-a dajući svoje viđenje situacije u BiH – ustvrdila je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom


Kaže da je formiranje Vladine Komisije za Srebrenicu isključivo u funkciji traženja istine i pomirenja, a ne revidiranja sudskih presuda i istorije, jer za to nema pravni mandat. 


Cvijanović je rekla da ni sedam mjeseci nakon održanih izbora nije formirana vlast na nivou BiH i Federacije BiH te da je BiH „ušla u sivu zonu“. 


Tvrdi da se namjerno blokira nova bh.vlast kako bi spriječile da partije, izborni pobjednici u RS, preuzmu mandate na nivou BiH. 


To potvrđuje, kaže, opstrukciju evropskog puta BiH, jer bez nove vlasti BiH ne može dobiti status kandidata za EU te da stavove BiH niko ozbiljno ne prihvata, ali i da nema ni reakcije međunarodne zajednice, zbog čega smatra da „postoji njihova sprega s SDA“. 


Institucije RS, dodala je Cvijanović, uspješno funkcionišu i nastavit će ustavnu i zakonsku odbranu ovlaštenja tog bh. entiteta.


 

Dodik: Neka Inzko podnese izvještaj o svom radu Skupštini RS-a

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milord Dodik ne prihvata moguća bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH te tvrdi da neće prihvatiti nijednu odluku Valentina Inzka, jer, kako tvrdi, nije relevatna strana i sve njegove odluke su bile pogrešne. 


- Inzko je izgubio autoritet u narodu. Svi njegovi potezi su više paradiranje i poziranje da bi opravdao svoju plaću od 24.000 eura mjesečno, što je više nego što imaju najvažniji funkcioneri u BiH zajedno mjesečno – rekao je Dodik. 



Predstavnici vlasti RS-a su se dogovorili, kaže, da pozovu Inzka da podnese izvještaj o svom i radu svojih ranijih kolega Narodnoj skupštini RS-a. 


-Ukoliko to odbije, to znači da krši međunarodni sporazum i Aneks 10 – ustvrdio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović. 


Podsjetio je da ne zna kada će biti formirani organi na nivou BiH te ponovio da nema načina da RS da saglasnost za MAP ili bilo kakvo približavanje NATO-u, s kojim je, kaže, moguća saradnja. 


- Ali saglasnost za aktiviranje MAP-a neće dobiti – kazao je Dodik i dodao da nije dao saglasnost da se održi NATO vježba na Manjači. 


- Neće se desiti nikada ta vježba s avionima koji nose projektile s osiromašenim uranijumom. Političke saglasnosti za to nema, nasile može biti – dodao je Dodik i ponovio da je stav RS da BiH treba da bude vojno neutralna. 


Smatra da je nepotrebno trošiti budžetska sredstva za nabavku novih helikoptera za Oružane snage BiH.
 

 

(FENA/ad) 

BLIN
KOMENTARI