FOTO/ SISTEM OTVORENOG OBRAZOVANJA

Jedan od najvećih svjetskih univerziteta od sada i u BiH, cijene programa znatno niže nego na drugim fakultetima

Hronika 09.05.19, 11:30h

Ove godine studentima u BiH nudi se mnoštvo dvogodišnjih i četverogodišnjih programa na turskom jeziku, jedan dvogodišnji program na arapskom jeziku (Teologija), te dva četverogodišnja programa na engleskom jeziku (Međunarodni Odnosi i Menadžment). Cijene navedenih programa su simbolične i kreću se od 90 eura za programe na turskom do 150 eura za programe na engleskom jeziku, po semestru

 

 

Anadolu Univerzitet je prestižni turski državni univerzitet sa sjedištem u Eskisehiru, gradu kulture, omladine i obrazovanja. Osnovan 1958. godine, Anadolu Univerzitet danas broji oko 22.000 redovnih studenata, 1750 akademskog osoblja, 12 fakulteta, 6 instituta, 30 istraživačkih centara itd.

 

Međutim, ono što Anadolu Univerzitet odvaja od drugih univerziteta, ono što ga čini prepoznatljivim i jednim od najvećih univerziteta na svijetu je Sistem Otvorenog Obrazovanja (Distance Learning Programi - Studiranje na daljinu). U sklopu ovih programa Anadolu Univerzitet danas ima preko 2.200.000 studenata.

 

Vodeći se principom "jednakost prava na obrazovanje" ovi programi uvedeni su prvo u Turskoj, zatim na Sjevernom Kipru i zemljama zapadne Evrope, da bi se od akademske 2009-2010. godine uveli u Azerbejdžanu, 2012-2013 na Kosovu, Makedoniji i Bugarskoj, 2015-2016 Albaniji i Bosni i Hercegovini, 2016-2017 Sjevernoj Americi, 2017-2018 Saudijskoj Arabiji a od ove godine uvode se programi u još nekim zemljama kao što su Moldavija, Srbija, Crna Gora itd.


Princip po kojem proces obrazovanja funkcioniše je da studenti sve materijale potrebne za učenje dobiju preko interneta, putem stranice i aplikacije e-kampus (knjige, skripte, video materijali, instrukcije, tele-konferencije i sl.). Ispiti se održavaju u Sarajevu na univerzitetu IUS tako što profesori iz Turske donesu ispitne materijale, a osoblje IUS-a nadgleda održavanje ispita.


Ove godine studentima u Bosni i Hercegovini nudi se mnoštvo dvogodišnjih i četverogodišnjih programa na turskom jeziku, jedan dvogodišnji program na arapskom jeziku (Teologija), te dva četverogodišnja programa na engleskom jeziku (Međunarodni Odnosi i Menadžment). Cijene navedenih programa su simbolične i kreću se od 90 eura za programe na turskom do 150 eura za programe na engleskom jeziku, po semestru.


Ono što je bitno naglasiti je da se radi o državnom univerzitetu sa akreditovanom i međunarodno priznatom diplomom.

 

anadolu-univerzitet-10


Uzimajući u obzir socio-ekonomsko stanje u BiH i potrebe tržišta rada, ovi programi nude brojne pogodnosti i mogućnosti za građane koji imaju želju za dodatnim obrazovanjem i usavršavanjem, a koji nisu u mogućnosti da odvoje dovoljno vremena za programe redovnih studija ili finansijskih sredstava za privatne ili druge državne univerzitete na kojima su cijene značajno više u odnosu na cijene programa Anadolu Univerziteta u BiH. Na kraju akademske godine najboljim studentima će se pružiti mogućnost besplatnog pohađanja Ljetne škole u sjedištu Anadolu Univerziteta u Eskisehiru.


Ove godine održat će se dva prijemna ispita. Prvi prijemni ispit održat će se 22. juna 2019. godine u Sarajevu, a drugi u jesenjem terminu koji će kasnije biti utvrđen. Rok za registraciju na prvi prijemni ispit je 24. maj 2019. godine.


Više informacija o ovim programima možete pronaći na ovom linku ili tako što ćete posjetiti kancelariju International University of Sarajevo (IUS) na adresi Hrasnička cesta 15, blok A ili na broj telefona +387 33 957 478.

 

 

Promotivni sadržaj

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI