Zbog odgađanja formiranja vlasti

EBRD skresao prognozu rasta BiH: Već neko vrijeme pojavljuju se znakovi ekonomskog usporavanja

Front 09.05.19, 09:49h

 EBRD skresao prognozu rasta BiH: Već neko vrijeme pojavljuju se znakovi ekonomskog usporavanja
Za ostale zemlje regiona uglavnom su zadržane stope rasta iz ranijeg predviđanja, tako da je najveću negativnu redukciju doživjela upravo BiH

 


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) skresala je prognoze ekonomskog rasta BiH ove godine za pola procenta. EBRD je analizu svih ekonomija u kojima je prisutan objavio tokom održavanja godišnjeg samita u Sarajevu, piše Biznisinfo.

 

– Prognoze za BiH u 2019. su smanjene za pola procenta u odnosu na naša predviđanja iz novembra zbog odgađanja formiranja nove vlade nakon oktobarskih izbora i sa programom MMF-a – navodi se u izvještaju EBRD-a.

 

Dalji rizik za ovu prognozu predstavljaju nestabilnosti kada je riječ o rastu u eurozoni i u vezi sa reformskom agendom koja se tiče poslovnog ambijenta i standarda upravljanja, kao i napretka države ka EU, navodi se u dokumentu.

 

Predviđena stopa ekonomskog rasta BiH u ovoj godini je tri procenta što je, kako smo rekli, smanjenje za pola procenta u odnosu na raniju prognozu.

 

Za ostale zemlje regiona uglavnom su zadržane stope rasta iz ranijeg predviđanja, tako da je najveću negativnu redukciju doživjela upravo BiH.  

 

Ova prognoza EBRD-a nije iznenađenje za one koji prate ekonomska kretanja, jer se već neko vrijeme pojavljuju znaci ekonomskog usporavanja BiH.

 

Kako smo nedavno objavili, industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u prva tri mjeseca ove godine pala je za 5,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

 

Izvoz iz BiH u prvom kvartalu 2019. također je smanjen, i to za 0,6 posto u odnosu na isti period 2018.

 

BiH nije uradila ništa na popravljanju poslovnog ambijenta što se, naprimjer, vidi iz izvještaja Evropske komore (EUCham), na čijoj listi je BiH nazadovala za jednu poziciju po uslovima za vođenje biznisa.

 

(Biznisinfo.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI