veliki dan i značajne poruke

Historijska posjeta pape Franje: Služio misu na trgu 'Makedonija' pred 15.000 okupljenih

Hronika 07.05.19, 15:13h

Historijska posjeta pape Franje: Služio misu na trgu 'Makedonija' pred 15.000 okupljenih
U svom govoru tokom mise na trgu "Makedonija", papa Franjo je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima

 

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo danas je služio misu na centralnom trgu "Makedonija" u Skoplju, pred oko 15.000 građana Sjeverne Makedonije i hodočasnika iz inostranstva, javlja Anadolu Agency (AA). 

 

U svom govoru na trgu "Makedonija", papa je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima. Papa Franjo je rekao da ravnodušnost i klevetu treba zamijeniti osjetljivošću i nadom, te prevladati stereotipe i više se brinuti jedni za druge. 

 

Papa, koji boravi u istorijskoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, došao je na trg u svom vozilu, takozvanom "papamobilu", gde ga je dočekao veliki broj okupljenih građana. 

 

Papa Franjo je, osvrnuvši se na Majku Terezu, koja potiče iz Skoplja, naglasio da je "glad za hljebom, za bratstvom i za Boga, najbolje poznavala Majka Tereza". 

 

Jutros su papu Franju na Međunarodnom aerodromu u Skoplju dočekali odlazeći predsednik Gjorgje Ivanov i premijer Zoran Zaev, a potom je u njegovu čast upriličena i svečana ceremonija na platou ispred Predsjedničke palate. 

 

A kao dio posjete Sjevernoj Makedoniji tokom dana, u Memorijalnom domu Majke Tereze u centru Skoplja, papa Franjo se sastaje sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze. Nakon susreta s vjerskim vođama, u amfiteatru iza Memorijalnog doma Majke Tereze, papa Franjo će se susresti sa ugroženom grupom građana. 


Kasnije će se uputiti u katoličku crkvu u Skoplju, gde će održati ekumenski i međureligijski susret sa mladima i susret sa sveštenicima i njihovim porodicama. 

 

U kasnim večernjim satima papa će sa vojnim počastima biti isprećen sa Međunarodnog aerodroma u Skoplju, čime će zvanično završiti svoju posjetu Sjevernoj Makedoniji. 

 

(Anadolija agencija/mr)

BLIN
KOMENTARI