FOTO/ U Ankari potpisali ugovor o slobodnoj trgovini

Erdogan: Pružamo veliku podršku ulasku BiH u NATO; Dodik: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način

Front 02.05.19, 19:28h

Erdogan: Pružamo veliku podršku ulasku BiH u NATO; Dodik: Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način
Dodik je podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i da je nedavno kupila obveznice vlade entiteta Republika Srpska, što govori o jačanju povjerenja

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je nakon sastanaka sa članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem da Turska snažno podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savez, napominjući da je stabilnost BiH izuzetno značajna za stabilnost cijele Europe, javlja Anadolu Agency (AA).

 

-Želimo da se što prije formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i da se lideri što prije fokusiraju na proces reformi, integracije BiH u euroatlantske institucije i članstvo u NATO čemu Turska pruža veliku podršku - rekao je Erdogan na konferenciji za medije.

 

Naglasio je i kako će Turska pružiti svaki vid podrške kako bi projekat gasovoda "Turski tok" prolazio i kroz Bosnu i Hercegovinu.

 

Istakao je da BiH predstavlja istinski mozaik Balkana zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velikog značaja za mir u čitavoj Europi, a ne samo u tom regionu.

 

-Naši odnosi s BiH uvijek su prioritet. Imali smo vrlo konstruktivne razgovore i razmotrili potrebne korake za unapređenje već odličnih odnosa koje imamo. Potvrdili smo da će Turska nastaviti ulagati napore za stabilnost BiH, jačanju ekonomske saradnje što će doprinijeti unutrašnjoj političkoj situaciji i napretku cijelog društva - kazao je Erdogan.

 

Dodao je kako je danas u Ankari potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini što će doprinijeti trgovinskoj razmjeni od milijardu eura, napominjući da je već dao "potrebna uputstva za uvoz mesa iz Bosne i Hercegovine".

 

-Autoput Sarajevo - Beograd će također doprinijeti razvoju cijele BiH. U tom kontekstu, danas smo potpisali i Memorandum o razumijevanju. Razgovarali smo i o pitanjima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo podsticati privatne kompanije da ulažu u BiH - rekao je turski predsjednik.

 

Istakao je kako je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, uključujući i jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

 

-BiH zauzima posebno mjesto u našim srcima i zato ulažemo velike napore da doprinesemo rješavanju svih problema s kojima se susreće Bosna i Hercegovina, kao da se radi o našim ličnim problemima. Nastavit ćemo pružati svaku vid podrške i pomoći BiH - kazao je Erdogan.

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani Ugovor o slobodnoj trgovini između Turske i Bosne i Hercegovine.

 

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića borave u zvaničnoj posjeti Ankari. Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

 

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.

 

DODIK:

 

Veliki putevi, poput onoga koji će biti izgrađen između Beograda i Sarajeva, služe da ljudi dolaze, a izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo će biti doprinos Turske u smislu povezivanja Istoka i Zapada - izjavio je danas u Ankari predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na zajedničkoj press konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Dodik je ukazao na značaj danas potpisanih sporazuma, a radi se o revidiranom Ugovoru o slobodnoj trgovini te Memorandumu o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo.

 

On je izrazio zadovoljstvo bilateralnom saradnjom između BiH i Turske kazavši da Turska podržava euroatlanski put BiH, "što je razumljivo, jer je i sama članica NATO-a".

 

On je kazao i da su danas razumjeli da je jako važno što prije formirati vlast.

 

Dodik je podsjetio i da BiH ima formalizovanu saradnju s NATO-om, prvenstveno kroz Partnerstvo za mir.

 

- Veoma je važno što smo danas ovdje postavili pitanje uključivanja BiH na Turski tok, što će elimisati probleme i zagađenja - rekao je Dodik, podsjetivši na značaj projekta Turski tok za ekonomski razvoj, ali i ekologiju.

 

Zahvalio je Erdoganu zbog zalaganja za stabilnost i mir u BiH i cijelom regionu.

 

- Turska se prema cijeloj BiH odnosi na jednak način - rekao je Dodik i podsjetio da turska Ziraat Banka djeluje u oba entiteta i da je nedavno kupila obveznice vlade entiteta Republika Srpska, što govori o jačanju povjerenja.

 

Dodik je pozvao Erdogana da u toku ove godine posjeti BiH.

 

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potpisali su danas u Ankari revidirani ugovor o slobodnoj trgovini između dvije države.

 

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i Šefik Džaferović te predstavnik člana PSBiH Željka Komšića sastankom s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom započeli su danas popodne zvaničnu posjetu Ankari.

 

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palače u Ankari, uslijedio je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega je održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

 

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dijela puta koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, javlja AA.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI