nakon osude na 50 sedmica zatvora

Assange pročitao pismo pred sudom: Uradio sam jedino što sam mogao... Borio sam se s teškim okolnostima...

Hronika 02.05.19, 10:51h

Assange pročitao pismo pred sudom: Uradio sam jedino što sam mogao... Borio sam se s teškim okolnostima...
Dok su ga poslije izricanja presude čuvari odvodili u ćeliju, on je u pravcu svojih pristalica u sudnici uzdigao stegnutu pesnicu, na šta su mu ono uzvratili istim pozdravom

 

Osnivač Wikileaksa Julian Assange, koga je jučer sud u Londonu osudio na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslovne slobode, izvinio se svima koji smatraju da im nije ukazao poštovanje, ističući da to nije bila njegova namjera. 

 

Assange je u pismu, koje je pročitano pred sudom, naveo da se u jednom trenutku "borio s teškim okolnostima",prenosi BBC. 

 

"Uradio sam ono za šta sam u tom trenutku mislio da je najbolje ili možda jedino što sam mogao da uradim", naveo je Assange. 

 

Dok su ga poslije izricanja presude čuvari odvodili u ćeliju, on je u pravcu svojih pristalica u sudnici uzdigao stegnutu pesnicu, na šta su mu ono uzvratili istim pozdravom. 

 

Njegove pristalice su, također, uzvikivale "sram da vas bude" obraćajući se sudu. 

 

Sud u Londonu je u presudi naveo da je Assange  prekršio uslovnu slobodu prije skoro sedam godina i pobjegao u ambasadu Ekvadora u Londonu, gdje mu je dodijeljen azil. 

 

Sudija Deborah Taylor je izjavila da je Assange iskoristio svoj privilegiran položaj da prekrši zakon i izrazi svoj prezir prema britanskoj pravdi.

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI