VIDEO/ NAJPOPULARNIJA PJESMA ZA 1. MAJ

Brano Jakubović: Radnička klasa ne odlazi u raj, odlazi u Njemačku! Volio bih da jednom ne budem u pravu...

Kultura 01.05.19, 21:07h

Brano Jakubović: Radnička klasa ne odlazi u raj, odlazi u Njemačku! Volio bih da jednom ne budem u pravu...
S obzirom na prvomajske praznike, već godinama na društvenim mrežama najšerovanija numera je „Prvi maj“ ove sjajne grupe

 

 

Raspoloženi Brano Jakubović, frontmenom i pokretačka snaga sarajevske senzacije „Dubioza kolektiv“, rado je govorio za Dnevni avaz - kratko, ali konkretno.


Razgovor je vođen u backstageu Doma mladih, tokom koncerta "Letu štuke". 


- Nastup na koncertu „Letu štuka“, kako bih rekao, povratna je utakmica. Dino Šaran nama je bio gost u decembru 2017. godine kada smo svirali u Skenderiji. Ostali smo dužni, pa smo sada, evo, vratili. A ne, stvarno smo u tako dobrim relacijama i tako se mora - kaže Jakubović.


Ne poriče da spoj „Letu štuka“ i „Dubioze kolektiv“ na bini isijava ogromnu energiju.


- Ako smo bilo gdje, u bilo kakvoj kombinaciji, privatnoj ili poslovnoj, lijepo nam je, pa što ne bismo to prenijeli i na binu – rekao je alfa i omega „Dubioze kolektiv“.


S obzirom na prvomajske praznike, već godinama na društvenim mrežama najšerovanija numera je „Prvi maj“ ove sjajne grupe.

 


- Najtužnije mi je što je ta, kao i još mnoge pjesme, i naše i Dine Šarana i mnogih bendova koji pišu takve numere, non-stop aktuelna. To je ono što mene nervira. Volio bih da aktuelnost tih pjesama malo jenjava i da se počnu pisati malo drugačiji tekstovi. Ali, eto, ne da nam se – kaže Jakubović.


Na pitanje gdje je radnička klasa u BiH danas, aludirajući upravo na dio teksta iz pjesme „Prvi maj“, Brano govori:


- Radnička klasa odlazi u raj. Ustvari ne, radnička klasa odlazi u Njemačku.


Brano i ostalih šest energičnih momaka iz benda jedva da imaju vremena za predah. Kada nemaju nastupe širom svijeta, onda vrijeme provode u studiju, snimajući novi materijal i maksimalno koristeći kreativnost, zbog koje jesu jedan od vodećih bh. bendova. A Jakubović kaže da mu nije dosadilo.


- Kada dosadi, onda ne radiš, jednostavno. Dok ti se radi, onda radiš. Nama je do sada još zanimljivo sve ovo. A kako stižemo sve? Pa nekad kombijem, nekad avionom, a nekad brodom. Stvarno, tako je – govori Jakubović kroz smijeh.

 

Dokaz koliki je uspjeh „Dubioza kolektiv“ napravila, dovoljno govori i činjenica da su bukirani skoro do kraja godine, na sve četiri strane svijeta.  


- Imali smo pauzu od turneje od Nove godine, koja se, evo, završava. Sada počinju nova putovanja i koncerti. Radili smo u studiju puno. Završili smo album za strano tržište. Ne znam kada će to tačno biti objavljeno. Ja sam svoje odradio i poslao, a kada će ovi to izdavati, ne znam – kaže Jakubović.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 

BLIN
KOMENTARI