VIDEO/ Tvrdi da zna i zbog čega

Otac Juliana Assangea ogorčen: Mog sina je Ekvador prodao... Ja imam 74, a on izgleda kao da je moje godište

Front 30.04.19, 09:39h

Otac Juliana Assangea ogorčen: Mog sina je Ekvador prodao... Ja imam 74, a on izgleda kao da je moje godište
Assangeov otac rekao je da mu je sada glavni strah da će ga Britanija deportovati u SAD

 

Ekvador je zamijenio Juliana Assangea za kredit od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji se može dobiti samo uz odobrenje Washingtona, tvrdi John Shipton, otac suosnivača WikiLeaksa.

 

- Ekvador nema svoju valutu. Koristi američki dolar. Ne možete dobiti kredit od MMF-a ako ga Washington ne odobri - po dogovoru da se Julian ukloni iz ambasade - rekao je Shipton u emisiji "60 minuta Australija".

 

Krajem februara, Ekvador je postigao sporazum o finansiranju sa MMF-om u iznosu od 4,2 milijarde dolara kako bi održao svoju ekonomiju. Manje od dva mjeseca kasnije, predsjednik Ekvadora Lenin Moreno opozvao je Assagneov politički azil. Assangea je uhapsila britanska policija koja ga je izvukla iz ekvadorske ambasade u Londonu, gdje je proveo gotovo sedam godina u azilu.

 

 

Shipton je komentarisao i snimak izvlačanja iz ambasade i dodao da je pritisak imao "strašan efekat" na njegovog sina.

 

- Ja imam 74, a on izgleda kao da je moje godište. Julian ima 47 godina - rekao je Šipton.

 

Assangeov otac rekao je da mu je sada glavni strah da će ga Britanija deportovati u SAD. Formalno, Amerikanci žele da pokrenu postupak protiv jednog od najpoznatijih uzbunjivača na svijetu zbog navodne sajber-zavjere sa bivšim vojnikom američke vojske Chelsea Manning, koji je prenio na hiljade klasifikovanih američkih vojnih dokumenata "WikiLeaksu" 2010. godine.

 

Međutim, mnogi vjeruju da će se broj optužbi nagomilati kada SAD dobije Assange.

 

- SAD su bile odlučne da mu unište život iz bilo kog razloga. Oni žele da pokažu da će uzbunjvači i zviždači biti uništeni - rekao je Shipton.

 

On se takođe nasmijao tvrdnjama da njegov sin radi za Kremlj.

 

- Oh, zaboga, poštedite me - rekao je Assangeov otac.

 

Shipton se razišao sa Assangeovom majkom Christine Ann Hawkins kada je bila trudna sa Julianom, ali je ostao u kontaktu sa svojim sinom i navodno ga je posljednji put posjetio u ambasadi Ekvadora na Božić.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI