Grand Prix pripao ostvarenju 'Pjesma drveta'

Hadžihafizbegoviću nagrada za glumu na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma Kazanj 2019

Kultura 30.04.19, 09:03h

Hadžihafizbegoviću nagrada za glumu na Međunarodnom festivalu muslimanskog filma Kazanj 2019
Nagrada za glumu Emiru Hadžihafizbegoviću, među članovima žirija i urednik na BHT1 Dževdet Tuzlić

 

Svečnom dodjelom nagrada večeras se završava XV Međunarodni festival muslimanskog filma Kazanj 2019, na kojem je u takmičarskim kategorijama prikazano 55 filmova, među njima i dva iz Bosne i Hercegovine.

 

Grand Prix festivala pripao je kirgizstansko-ruskoj koprodukciji „Pjesma drveta“ Ajbeka Dairbekova, ljubavnoj priči u živopisnom krajoliku Kirgizstana.

 

Nagrada za režiju pripala je Semihu Kaplanogluu iz Turske za film „Zrno“, a najbolji scenario, filma „Tjeskoba“, napisao je Bahtier Karimov iz Tadžikistana.

 

Najbolju mušku ulogu ostvario je Emir Hadžihafizbegović u filmu „Žaba“ Elmira Jukića, dok je nagrada za najbolju žensku ulogu pripala glumici iz azerbejdžanskog filma „Narov voćnjak“ Ilahe Hasanovoj, reditelja Iljgara Nadžafa.

 

Među nagradjenima su i dva sjajna iranska dugometražna dokumentarna filma „Voljena“ Jasera Talebija, te „Tražeći Farideh“ Azade Musavija i Kurtuš Ataija, te kratkometražni dokumentarni film „Učitelj“ iz Kirgizstana, Ibadila Adžibaeva.

 

Desetočlanim međunarodnim žirijem predsjedavao je reditelj Serik Aprimov iz Kazahstana, a među članovima je bio i urednik Programa za kulturu BHT1 Dževdet Tuzlić.

 

U takmičarskom programu kratkih dokumentarnih filmova prikazan je i film „Na rubu zdravog razuma“ Milane Majar iz Banja Luke.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI