goruće pitanje

Thaci: Pooštrit ćemo mjere ako Srbija nastavi agresivnu politiku prema Kosovu

Front 29.04.19, 19:43h

Thaci: Pooštrit ćemo mjere ako Srbija nastavi agresivnu politiku prema Kosovu
Sastanku Thaci-Mogherini nazočio je i kosovski ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli, ali ne i premijer Ramush Haradinaj, koji je ranije više puta kritizirao Mogerini zbog njezinih stajališta, prenosi Hina

 

Priština će pooštriti mjere ako Srbija nastavi voditi agresivnu politiku protiv Kosova, poručio je u ponedjeljak kosovski predsjednik Hashim Thaci nakon sastanka sa šeficom eurodioplomacije Federicom Mogherini u Berlinu, ocijenivši da su carinske pristojbe, čije ukidanje traži Beograd kao uvjet za nastavak dijaloga, "legalno pravo". 

 

Sastanku Thaci-Mogherini nazočio je i kosovski ministar vanjskih poslova Badxet Pacoli, ali ne i premijer Ramush Haradinaj, koji je ranije više puta kritizirao Mogerini zbog njezinih stajališta, prenosi Hina. 

 

Thaci je, kako se navodi, naglasio kako Kosovo "ima potporu cijelog svijeta" za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom koji bi, nakon sporazuma koji su postigli Atena i Skoplje o imenu Makedonije, bio dodatni doprinos miru i stabilnosti regije 

 

-Za nas, naše susjede i samu EU, sporazum između Kosova i Srbije od vitalnog je značaja za zajednički napredak. Poslije sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum bi donio još više mira i stabilnosti regiji i Europi- dodao je. 

 

Thaci je naglasio da Priština ima potporu Washintona, EU i cijelog svijeta "u postizanju miroljubivog, konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom". 

 

-Spremni smo nastaviti dijalog u Bruxellesu - poručio je Thaci i ponovio da je zatražio viznu liberalizaciju za građane Kosova jer su za to ispunjeni svi uvjeti. 

 

-Ispunili smo kriterije, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Macron imati dobre vijesti o vizama, a ako se to ne dogodi - to će biti razočaranje - ocijenio je Thaci u Berlinu. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI