Jasmin Salkić o skakanju cijene gasa za 30 posto

Direktor BH-Gasa objasnio zbog čega je poskupio plin: Pozvao građane da dođu u kompaniju i uvjere se

Hronika 29.04.19, 09:58h

Direktor BH-Gasa objasnio zbog čega je poskupio plin: Pozvao građane da dođu u kompaniju i uvjere se
Pogledajte podatke Eurostata i gdje je cijena BH-Gasa - mi smo 4. bili po jeftinoći a sad smo 7., rekao je Salkić

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je prihvatila prijedlog BH-Gasa da od maja podignu cijenu plina za 30 posto. Na osnovu koje računice i je li ona opravdana, za N1 pojasnio je Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

 

Na pitanje na osnovu čega je BH-Gas donio odluku da plin poskupi za 30 posto je rekao kako je to isključivo jer je narasla ruska cijena te da se na tu rusku cijenu dodaje transportna.

 

"Niko nije spominjao kada smo obarali cijenu četiri puta te da nije rasla cijena iako je rasla cijena ruskog gasa. Po istoj formuli smo obarali cijenu i niko nije komentarisao, nego sad kad je porasla. Mi smo prošle godine imali prijedlog rasta za 15 posto, ali nije prihvaćeno. Vlada FBiH je izašla u susret građanima", istakao je Salkić gostujući na N1.

 

A o tome da li je cijena mogla biti manja je kazao: "To je cijena koja je relevantna u BH-Gasu da bi društvo bilo na pozitivnoj nuli. Vlada je odredila će izgurati grejnu cijenu u korist građana. Morate znati da prijedlog mora proći kroz sedam institucija da bi se odobrio".

 

Cijena plina u Federaciji BiH je za privredu 40 posto skuplja nego u Njemačkoj, o čemu je Salkić rekao kako je Njemačka ogromno tržište.

 

"Pogledajte podatke Eurostata i gdje je cijena BH-Gasa - mi smo 4. bili po jeftinoći a sad smo 7. Niko ne spominje da je u Zvorniku gas 654 marke, a nemaju transport do Sarajeva. Takođe niko ne komentariše i koliko je narasla nafta na bh. pumpama. Svi ti termini da 'neko radi šta hoće', odnosno BH-Gas, Vlada, nije tačno, pa nije anarhija. Ne možete izmisliti te dokumente. Vlada FBiH sa resornim ministarstvom i BH-Gasom insistira da se donese državni zakon. Mi se borimo za ventil za državu koji stoji u Zvorniku", naveo je direktor BH-Gasa gostujući u Novom danu.

 

Poručio je i kako Hrvatska ima hiljade kilometara mreže i jednog transportera, kao što je slučaj i u Srbiji, Rumuniji, te da BH-Gas to stalno i napominje - da treba biti jedan transporter.

 

Pozvao je građane da ukoliko to žele, mogu doći u kompaniju BH-Gasa kako bi pogledali dokumente kako bi vidjeli opravdanje za poskupljenje.

 

Potcrtao je i da se ne govori i o tome da je firma BH-Gas svedena na tri posto troškova, kao i da je bivša uprava utajila porez.

 

"Mi smo najavili rast cijene koja je i mene iznenadila. Mislite da je meni drago zbog povećanja? Dakle, cijena je zasnovana na tržišnoj cijeni", kazao je.

 

Salkić je rekao i kako BiH sto posto ovisi o ruskom gasu te da u firmi BH-Gas pokušavaju da smanje uticaj ruskog gasa te da im je zato cilj južna konekcija.

 

Uskoro pogledajte video gostovanja.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI