Potresni slučaj zlostavljanog 37-godišnjaka

Ponovo nestao Rasim Ćufurović iz Velike Kladuše, muškarac koji je držan kao rob i brutalno mučen

Hronika 27.04.19, 16:15h

Ponovo nestao Rasim Ćufurović iz Velike Kladuše, muškarac koji je držan kao rob i brutalno mučen
Jezivi slučaj robovlasništva za koji je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmero članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Općinskog suda u Karlovcu potvrđeno je da suđenje još nije počelo

 

Stravična sudbina Rasima Ćufurovića (37) iz Velike Kladuše, koji je završio kao rob na imanju u Draganiću kod Karlovca, zgrozila je regiju. Danas, dvije godine poslije, niko od Rasimove bliže rodbine ne zna gdje se on nalazi, javlja Dnevni Avaz.

 

"Dobili smo broj mobilnog telefona na koji ga možemo nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Znamo da se, nakon Karlovca, liječio i u Rijeci. Čuli smo da je od jednog Roma iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi, ali nikakve više informacije nemamo", kazao je Rasimov brat Zlatko Mandić.

 

Poznato mu je da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome što se trenutno događa s njegovim bratom.

 

Još nema presude

 

Jezivi slučaj robovlasništva za koji je u oktobru prošle godine podignuta optužnica protiv osmero članova porodice Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Općinskog suda u Karlovcu potvrđeno je da suđenje još nije počelo.

 

"U vezi s Vašim upitom o predmetu Rasima Ćufurovića, spis je proslijeđen izvanraspravnom vijeću Općinskog suda u Karlovcu radi donošenja odluke o mjerama opreza koje su određene prema okrivljenicima. Nakon pravomoćnosti donesene odluke izvanraspravnog vijeća, predmet će biti u fazi određivanja glavne rasprave", navela je u odgovoru za Avaz sutkinja Općinskog suda u Karlovcu Blaženka Lugar-Vladić, kojoj je dodijeljen spis u ovom predmetu.

 

Trgovina ljudima

 

Na optuženičkoj klupi trebali bi se naći članovi porodicee Velić, otac Petar i njegovi sinovi Dražen, Ivan i Igor, te osobe inicijala T. V., M. J., R. N. i J. A. Svi se oni brane sa slobode.

 

Pred tužiteljem su se branili šutnjom, ali su u potpunosti negirali da su počinili krivično djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Riječ je o trgovini ljudima, protupravnom oduzimanju slobode i nanošenju teških ozljeda.

 

Opekotine i lomovi

 

Ljekari su ostali šokirani povredama i stanjem u kojem je Rasim dovezen u bolnicu, alarmirali su policiju i klupko strave na imanju se počelo odmotavati. Zadobio je višestruke udarce po tijelu, prijelome desne podlaktice, izbijeni su mu zubi, slomljena donja čeljust pa je morao na operaciju. Na leđima je imao rane koje su, kako je rekao, nastale kad je poliven sprejem za čišćenje papaka stoke. Noktiju nije imao, otpali su mu jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih batina mokrio je krv. Zbog toga je izgubio 30 kilograma.

 

Ćufurović je u aprilu 2016. godine, u potrazi za poslom, došao na njihovo imanje u Draganiću kod Karlovca i tu, pod prisilom i protiv svoje volje, ostao sve do oktobra 2017. Maltretirali su ga psihički i fizički, a od stravične sudbine pobjegao je u oktobru 2017. samo zato što su Velići mislili da je umro od povreda koje su mu nanijeli kad su ga teško pretukli. Bacili su ga polumrtvog u grabu iza imanja, iz koje je Rasim ispuzao i došao do susjeda koji su potom pozvali Hitnu pomoć pa je odvezen u karlovačku Opću bolnicu.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI