Usvojiti ključni zakon o gasu na nivou BiH

Naša stranka: Insistirat ćemo na povlačenju odluke o poskupljenju plina

Front 27.04.19, 10:56h

Naša stranka: Insistirat ćemo na povlačenju odluke o poskupljenju plina
Od bh. vlasti zatraženo je, kaže Klarić, da poduzmu neophodne korake da bi se podržalo usvajanje ključnog zakona o gasu na državnom nivou te uskladile legislative između dva entiteta

 

Poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Sanela Klarić naglasila je danas da se odluka o poskupljenju plina ne može donositi bez legislative i regulatornog tijela koje bi provjerilo opravdanost razloga za donošenje takve odluke. 

 

Kako je navela u saopćenju, Bosna i Hercegovina na putu evropskih integracija najmanje napretka napravila je u uređenju i usklađivanju u oblasti nafte, infrastrukture, klime i plina, istaknuto je u Izvještaju Energetske zajednice. 

 

Od bh. vlasti zatraženo je, kaže Klarić, da poduzmu neophodne korake da bi se podržalo usvajanje ključnog zakona o gasu na državnom nivou te uskladile legislative između dva entiteta. 

 

Klarić smatra da je poskupljenje plina za privredne subjekte u iznosu od 30 posto u odnosu na dosadašnju cijenu posljedica upravo ovih problema. 

 

- Koliko će ova odluka uticati na ostala poskupljenja, ali i probleme u provođenju mjera energetske efikasnosti i prevencije zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, ali i nivou cijele Federacije BiH, niko ne može da pretpostavi - istaknula je, saopćeno je iz Naše stranke. 

 

Podsjetila je da su bh. vlasti dale obećanje da će se svi nivoi vlasti u BiH u naredna tri mjeseca fokusirati na rješavanje svih otvorenih pitanja te da će do 1. jula biti usvojen državni zakon o gasu u skladu s trećim paketom EU. 

 

- Također dogovoreno je da, nakon što se usvoji zakon o plinu, entiteti usvoje zakone i izmjene u skladu s državnim zakonom. Na taj način bi se izbjegle najavljene sankcije EU i Energetske zajednice u ovoj oblasti najavljene nakon 1. jula  - kaže Klarić. 

 

Naša stranka će, zaključeno je u saopćenju, insistirati na povlačenju odluke o poskupljenju plina i na usklađivanju legislative koja se odnosi na ovaj energent u skladu s legislativom Evropske unije.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI