Otkrio utiske

Milorad Dodik: Šta sam poručio papi Franji

Front 26.04.19, 20:26h

Milorad Dodik: Šta sam poručio papi Franji
Dodik je kazao da je papa Franjo upoznat sa činjenicom da nije formirana vlast

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, susreo se u petak, 26. aprila sa papom Franjom, a za N1 je otkrio utiske sa sastanka.


- Mislim da je u svakom smislu jedan od najvećih autoriteta. Impresivno, i po porukama važno šta smo razgovarali. Zaista sam zadovoljan načinom na koji sam primljen i temama o kojima smo razgovarali - kazao je u uvodu Dodik.


- Teme su bile vezane za odnos BiH sa Vatikanom, odnosno sa Katoličkom crkvom. Razgovarali smo o okvirima ugovora koji BiH ima sa Katoličkom crkvom. Svakako i o temama koje su univezalne, o potrebi da se svijet organizuje da se obezbijedi mir i stabilnost, da događaji kakav je bio na Novom Zelandu i Šri Lanki svakako destabilizuju i unose nemir među ljude i da način na koji se tako šalju grozne poruke destabilizju ljudsku zajednicu -kazao je Dodik.


Iskazao je potrebu širenja tolerancije i saradnje.


Šta je poručio papi, šta je on poručio njemu i građanima u BiH?


- Ono što sam ja učinio jeste da sam potvrdio opredjeljenje da svi nivoi vlasti u BiH ostaju privrženi ugovoru sa Katoličko crkvom, da smo spremni da radimo na realizaciji svih tih elemenata. Da u BiH nema Zakona o restituciji koji onemogućava efekivno provođenje tog zakona, odnosno ugovora i da trebamo određene napore da dođe do zakonskog regulisanja. Poručio sam mu da je BiH opredjeljena ka EU integracijama i da očekujemo podršku sa te strane. Bilo bi dobro razumijevanje naše situacije da se ojača kroz prisustvo i sagledavanje problema u BiH koji su historijski stečeni i trenutni - izjavio je Milorad Dodik.


Dodik je kazao da je papa Franjo upoznat sa činjenicom da nije formirana vlast.


- Da to nije dobra demokratska poruka, da se šest mejeseci nakon izbora ne poštuje volja naroda i da BiH iz nekih spekulativnih razloga ne uspjeva da konstitiše vlast i da u tom pogledu unosi dosta zastoja u funkcionisanje sistema - rekao je Dodik.


- Iskazana je potreba da se nastavi saradnja na bazi ugovora sa Katoličkom crkvom, da se osigura mir i stabilnost svakog čovjeka, da tri zajednice moraju da nađu način svog egzistiranja, slobodno upražnjavanje vjere na svim dijelovima. Ja sam papu upoznao sa pozdravima koje prenosim od strane patrijarha Irineja. On je rekao da on sa njim sarađuje na komisiji koja se bavi kanonizacijom Stepinca i da će nastaviti da sarađuju na tom polju - naveo je Dodik za N1.


- Razgovarali smo o kretanjima u Evropi, potrebi da ona očuva svoj hrišćanski karakter i da to može da predstavlja dodatnu garanciju za njenu stabilnost i razvoj - dodao je.


Dodik je na koncu razgovora prenio papine čestitke svim pravoslavcima za Vaskrs, a dodao je kako će on taj praznik, koji nastupa u nedjelju, provesti u krugu porodice i prijatelja.


(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI