Premijer RS najavio

Višković: U pripremi je tužba protiv Federacije BiH!

Front 26.04.19, 07:55h

Višković: U pripremi je tužba protiv Federacije BiH!
Višković je ukazao da je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske

 

Pravni stručnjaci Vlade Republike Srpske rade na pripremi tužbe protiv Federacije BiH zbog činjenice da ne postoji spremnost da se riješi pitanje raspodjele prihoda od indirektnih poreza usljed kojeg je budžet RS-a samo u 2018. godini oštećen za 33.000.000 KM, izjavio je entitetski premijer Radovan Višković, javlja Srna, a prenose mediji.

 

Višković je istakao da je od federalnog premijera Fadila Novalića dobio uvjeravanje da će se o pitanju koeficijenata raspodjele prihoda od indirektnih poreza razgovarati čim bude formirana nova Vlada FBiH.

 

"Naši pravni stručnjaci pripremaju tužbu, ali neće biti aktivirana neko vrijeme, ali ako se ne formira Vlada u maju sigurno će ići tužba, što je sasvim legalno i legitimno", rekao Višković za BHRT, ističući da su koeficijeniti posljednji put usaglašeni 25. maja 2017. godine.

 

Višković je ukazao da je činjenica da su od 2017. godine svi koeficijenti raspodjele bili na štetu Republike Srpske.

 

"Ne mogu u nedogled dozvoliti da se te stvari događaju. Činjenica je da su bili na štetu Republike Srpske i da nema razumijevanja, odnosno nije ga bilo u nekom predhodnom periodu da se to pitanje dijalogom riješi", rekao je Višković.

 

Govoreći o javnom dugu, Višković je naglasio da Republika Srpska nema značajan problem s tim, ističući da je ukupan dug ovog bh. entiteta 51 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a javni dug na nivou 39 posto.

 

"U budžetu za ovu godinu se kreditno zadužujemo oko 380.000.000 KM, a vraćamo 485.000.000 KM, odnosno vraćamo 105.000.000 KM više nego što se zadužujemo", rekao je Višković.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske istakao da je dobro što je usaglašena trasa auto-puta Beograd-Sarajevo, izrazivši nadu da će tokom predstojeće posjete Predsjedništva Bosne i Hercegovine Turskoj definitivno biti dogovoreni detalji finansiranja tog projekta.

 

Kada je riječ o poslovnom ambijentu u BiH, Višković je kao malu prednost Republike Srpske u odnosu na FBiH naveo da su direktni porezi i opterećenja na lična primanja manja, te da je cijena struje jeftinija nego u drugom entitetu.

 

"Pristalica sam da sutra kada bude izabrana nova Vlada FBiH sjednemo i da kreiramo poslovni ambijent da bude bude jedinstven, posebno kada je riječ o borbi protiv sive ekonomije, kriminala i korupcije", poručio je Višković podsjetivši na dobru saradnju dvije vlade u vrijeme premijerke Željke Cvijanović.

 

On je istakao da je u BiH u ovom trenutku u oko 80 ili 90 posto pitanja moguć dogovor za pola časa.

 

"Postoji ovih 10 posto oko kojih dogovor nije moguć. Imamo sada situaciju da taj procenat ne dozvoljava da bude riješeno 90 posto otvorenih pitanja. Treba ovih 10 posto staviti u stranu i rješavati za šest mjeseci ili godinu, a ostala oko kojih je dogovor moguć rješavati odmah", naglasio je Višković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI