Donio je Ustavni sud BiH

Stupila na snagu odluka o ukidanju 9. januara, 'dana' RS

Front 25.04.19, 12:14h

Stupila na snagu odluka o ukidanju 9. januara, 'dana' RS
Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao "danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović tvrdi da Ustavni sud BiH nije naveo ni agrumente, ni razloge koji obrazlažu presudu kojom je ukinut 9. januar, kao "dan RS“. 

 

Čubrilović je danas upoznao članove skupšinskog Odbora za ustavna pitanja s tim da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda RS-a za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu RS, zvanično zaprimljena u Narodnoj skupštini 19. aprila, te da je objavljena u "Službenom glasniku BiH“ i stupila na snagu.  

 

On je, kako je saopćeno iz parlamenta, rekao da u toj odluci, kako se navodi, Ustavni sud "nije osporio pravo RS da proglasi i slavi svoj Dan Republike, nego da je naveo da 9. januar nije ustavan“. 

 

Čubrilović tvrdi da u odluci "nisu navedeni ni argumenti, ni razlozi koji obrazlažu zbog čega je sud presudio na ovaj način“. 

 

-Za Narodnu skupštinu 9. januar je istorijska činjenica ustanovljenja RS i tako će i ostati - ustvrdio je. 

 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao "danu RS“, ali srpski politički predstavnici najavljuju da će se taj datum i dalje slaviti. 

 

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao "dana RS“. 

 

Isticali su da, po mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda BiH, 9. januar kao tzv. "dan RS“ predstavlja historijsko naslijeđe samo jednog, srpskog naroda i da kao takav uspostavlja povlašteni položaj pripadnika srpskog naroda u odnosu na Bošnjake, Hrvate, ostale i građane RS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI