Željko Kovačević 2009. ranio šefa mjenjačnice u Hrvatskoj

'Uperio mi je pištolj u čelo, pa nanišanio srce... Pogledao sam ga u oči i vidio o kakvom je čovjeku riječ...'

Hronika 24.04.19, 10:28h

'Uperio mi je pištolj u čelo, pa nanišanio srce... Pogledao sam ga u oči i vidio o kakvom je čovjeku riječ...'
Prisjetio se nekih ključnih trenutaka koji bi mogli biti od koristi i istražiteljima u Banja Luci jer očito Kovačević nije bio siguran egzekutor

 

Izvor: Jutarnji.hr

 

Četiri osobe uhapšene su do utorka navečer u sklopu istrage o ubojstvu poduzetnika Slaviše Krunića, koji je iz zasjede ubijen u ponedjeljak na svom imanju Glamočani u okolici Banje Luke, potvrđeno je iz policijskih izvora u Bosni i Hercegovini.

 

Pod sumnjom da su sudionici ubistva uhapšeni su Goran Milanović i Emilio Baldo, a kasno poslijepodne policija Federacije BiH je u Sanskom Mostu uhapsila braću Nermina i Armina Ćuluma, koji su nakon toga predani policiji Republike Srpske.

 

Osim poduzetnika Krunića, u krvavoj zasjedi ubijen je i njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović, ali i jedan od atentatora, Željko Kovačević (45), višestruko osuđivani kriminalac koji je bio i na potjernici hrvatskog Interpola.

 

Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a potvrdilo je kako tragaju za muškarcem po imenu Benedi Đukanović, za kojega drže da je također bio pripadnik skupine koja je likvidirala Krunića.

 

Krunić je bio vlasnik zaštitarske tvrtke Sector Security te još nekoliko tvrtki, među kojima je i lanac pekarnica Žitopek. Njegovi su egzekutori u noći s nedjelje na ponedjeljak, malo prije ponoći, došli pješice blizu njegove kuće i čekali u zasjedi s obje strane na makadamskoj cesti gdje vozač mora usporiti. Kad je naišao Krunić u vozilu sa svojim zaštitarima, uslijedila je pucnjava, a potom i žestoka razmjena vatre koja je, prema riječima očevidaca, trajala oko dvije minute.

 

Bivša žrtva

 

Teško ranjenog Krunića, supruga i oca četvero djece, uspjeli su izvući iz automobila i prevesti drugim vozilom do Hitnog prijema banjalučkog Hirurškog centra, ali je podlegao ozljedama. Ubrzo je cijelo područje gdje se dogodilo ubojstvo bilo pod opsadom policajaca, u potragu za atentatorima uključili su se i specijalci, a dignut je i helikopter.

 

Na mjestu atentata kriminalisti su ubrzo ustanovili da je ubijeni atentator Željko Kovačević, kojemu se sudilo i u Hrvatskoj. On je dobro poznat Milanu Hrgi, bivšem vlasniku mjenjačnice Hima iz Kaštel Gomilice, kojeg je Kovačević ranio u prsa u pljački 10. jula 2009. nedaleko od njegove kuće.

 

- Nije mi ovo ništa čudno. Pretpostavljao sam da će kriminalac ići dalje dok mu se ovakvo što ne dogodi - bila je prva reakcija bivše Kovačevićeve žrtve koja je, srećom, preživjela njegov napad, ali nikad se nije finansijski oporavio od pljačke koju su izveli Kovačević i još jedan muškarac 10. jula 2009. godine.

 

- Ja sam izašao iz kuće oko 6.25 i krenuo prema garaži po automobil jer sam nosio novac u svoju mjenjačnicu u Kaštel Gomilici. Imao sam sigurnosnu torbu u kojoj je bilo oko 440 hiljada kuna. U jednom sam trenutku s leđa čuo povik: “Daj torbu!” Bio je to Kovačevićev glas jer sam ga prepoznao. Nekoliko dana ranije primijetio sam čudan automobil i ljude koji opserviraju oko moje kuće. Mislim da bi me opljačkali dan ranije, ali sam im bio predaleko - prisjetio se jučer Milan Hrga u razgovoru za Jutarnji list.

 

Lice s potjernice

 

- Počeli su me udarati i otimati torbu. Oborili su me na pod, ali sam se uspio dignuti, a oni su me i dalje tukli. Borili smo se. U jednom trenutku dotrčala je i moja supruga i bacila se na ovog drugog, slabijeg, ali ju je on odgurnuo. Ja sam u tom trenutku već Kovačevića bio oborio na pod jer sam ga uspio uhvatiti za noge. Ja sam ipak trenirao judo i još mi je malo trebalo da ga svladam, ali sam se u tom trenutku bio zabrinuo za suprugu i gledao što je s njom. U jedom smo trenutku bili na 40 centimetara - ispričao nam je Hrga.

 

Prisjetio se nekih ključnih trenutaka koji bi mogli biti od koristi i istražiteljima u Banja Luci jer očito Kovačević nije bio siguran egzekutor.

 

- Rekao mi je: “Ubit ću te!” Međutim, ja sam u njegovim riječima i u očima osjetio strah. Prvo mi je uperio pištolj u čelo, potom je nanišanio u srce, a onda je još malo pomaknuo ruku i kad je opalio, pogodio me u grudi. U prvom trenutku nisam bio ni svjestan da sam pogođen - dodao je Hrga koji je bio samo jedna u nizu Kovačevićevih žrtava.

 

Kovačević i supočinitelj imali su pomagače iz Solina i Kaštela koji su ih na mjesto razbojstva dovezli motorima. Kovačeviću se sudilo u odsutnosti na splitskom Županijskom sudu te je osuđen na 14 godina zatvora. Po potjernici hrvatskog Interpola bio je uhapšen 2013. godine, ali je brzo pušten nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo BiH.

 

Kažnjen sudac

 

Kovačević je u zatvor dospio i 2016. godine zbog iznuđivanja novca od vlasnika poznate banjalučke ćevabdžinice Kod Muje, a bio je hapšn i 2011. godine u tada poznatoj akciji “Strijelac” kada je policija kod njega pronašla 452 ukradena predmeta i 20 hiljada krivotvorenih KM.

 

Zanimljivo je da presudu od pet godina zatvora nije izdržavao zato što jedan sudac banjalučkoga Općinskog suda nije napisao otpravak presude zbog čega je jedan sudac disciplinski kažnjen. U Kazneno-popravnom zavodu u Foči proveo je nepunih devet i pol od 11 godina zatvora.

 

Likvidacija Slaviše Krunića, koji je često kritizirao vlasti Republike Srpske, izazvala je i brojne političke reakcije, a oporbeni političari u Republici Srpskoj zatražili su i vanredno zasjedanje Skupštine.

 

Za ranjavanje i pljačku dobio 14 godina zatvora

 

Četiri godine se čeka s Vrhovnog suda odluka o presudi od 14 godina za Željka Kovačevića (45) zvanog Kova iz Banja Luke, za pljačku 440.000 kuna i ranjavanje vlasnika mjenjačnice Hima d.o.o. u Kaštel Gomilici 2009. godine.

 

Osuđujuću presudu donio je Županijski sud u Splitu krajem 2014. godine, a spis je nakon podnesenih žalbi poslan na viši sud u Zagreb. Prije njihove odluke stigla je neslužbena informacija o smrti prvooptuženoga Željka Kovačevića koji je ubijen u Glamočanima pokraj Banja Luke nakon što je likvidirao poduzetnika Slavišu Krunića i njegova tjelohranitelja Žarka Pavlovića. Kovačević je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen za pokušaj teškog ubojstva i razbojništvo kojim je namjeravao spriječiti otkrivanje pljačke novca.

 

- Spis je poslan na Vrhovni sud u veljači 2015. godine i još se nije vratio s odlukom o presudi. Kada dobijemo službenu obavijest o smrti okrivljenog, kazneni postupak će se obustaviti - saznali smo od Damira Romca, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu.

 

Željku Kovačeviću se sudilo u odsutnosti, a proglašen je krivim i osuđen na 11 godina za pokušaj teškog ubistva i na četiri godine za razbojstvo te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 14 godina.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI