Zbog lažnog iskaza

Orićeva odbrana podnijela krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1

Hronika 22.04.19, 14:44h

Orićeva odbrana podnijela krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1
Govoreći o ubistvu Slobodana Ilića, Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmijenio iskaze i iznio nove okolnosti o ubistvu ovog zarobljenika

 

Odbrana Nasera Orića, koji je pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine oslobođen za zločine na području Srebrenice, podnijela je krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1, koji je bio jedan od ključnih svjedoka Državnog tužilaštva u predmetu protiv Orića i Sabahudina Muhića

 

Prilikom izricanja presude, Sud je kazao da se ne može pokloniti vjera iskazima svjedoka O-1, koji je tokom suđenja više puta mijenjao iskaz. 

 

- U Orićevo ime podnijeli smo krivičnu prijavu protiv zaštićenog svjedoka O-1 zbog lažnog iskaza, što je predviđeno kao krivično djelo, Krivičnim zakonom BiH. Prijava je podnesena Tužilaštvu BiH, uz zahtjev da se predmet ne dodijeli na postupanje Miroslavu Janjiću, koji je postupao u predmetu protiv Orića. Taj zahtjev smo iznijeli zbog pristrasnosti u odnosu na zaštićenog svjedoka O-1 - kazala je za Balkansku istraživačku mrežu BiH (BIRN BiH) Lejla Čović, Orićeva advokatica. 

 

Sud je ustanovio da je njegov iskaz u suprotnosti sa iskazima ostalih svjedoka, dodala je Čović. 

 

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je krajem novembra prošle godine nekadašnje pripadnike Armije BiH Nasera Orića i Sabahudina Muhića krivice za ubistva počinjena 1992. godine na području Srebrenice. 

 

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Tihomir Lukes je rekao da su Orić i Muhić oslobođeni krivice zbog “nedostatka dokaza”. Pojasnio je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da su Orić i Muhić ubili ratne zarobljenike Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića

 

Prema riječima Lukesa, Vijeće nije našlo pouzdanim i vjerodostojnim svjedočenje svjedoka O-1.


Govoreći o ubistvu Slobodana Ilića, Lukes je kazao da je svjedok O-1 u pogledu odlučnih činjenica izmijenio iskaze i iznio nove okolnosti o ubistvu ovog zarobljenika. 

 

- Iskaz O-1 se u bitnom razlikuje pred Prvostepenim i Drugostepenim vijećem. Njegovi iskazi su kontradiktorni i nisu potkrijepljeni drugim dokazima - rekao je Lukes. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI