Izlazne ankete pokazale

Komičar novi predsjednik Ukrajine: Kako je Zelenskij nadmoćno pobijedio Porošenka

Front 22.04.19, 08:38h

Komičar novi predsjednik Ukrajine: Kako je Zelenskij nadmoćno pobijedio Porošenka
Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je u prvom krugu izbora prošli mjesec gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i otada mu popularnost nije padala

 

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenskij je u nedjelju drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora nadmoćno pobijedio predsjednika Petra Porošenka, pokazala je izlazna anketa.  

 

Prema rezultatima ankete, Zelenskij je osvojio 73 posto glasova, a Porošenko samo 25 posto.

 

Zelenskij (41), koji glumi predsjednika u jednoj popularnoj televizijskoj seriji, osvojio je u prvom krugu izbora prošli mjesec gotovo dvostruko više glasova od sadašnjeg predsjednika Petra Porošenka i otada mu popularnost nije padala.

 

Ispitivanje javnog mišljenja koje je u sedmici uoči izbora provela agencija KIIS pokazalo je da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Prošle sedmice jedno drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

 

Javno pokazao listić

 

Zelenskij je u nedjelju kažnjen manjom novčanom kaznom jer je javno pokazao svoj glasački listić, rekao je voditelj njegove kampanje.

 

Pokazivanje glasačkog listića je u Ukrajini prekršaj, a pravilom se štiti anonimnost pri glasanju.

 

"Svako mora poštovati zakon", rekao je voditelj kampanje Dmitrij Razumkov u saopćenju kojem je priložena i fotografija kandidata s policajcem koji piše kaznu.

 

Visina kazne nije objavljena, no procjenjuje se da nije veća od trideset dolara.

 

Zelenskij je iskoristio protuestablišmentsko raspoloženje javnosti vodeći neobičnu kampanju punu šala, komičarskih nastupa i domišljatih objava na društvenim mrežama na kojima ima milione pratitelja.

 

Porošenko priznao poraz

 

Aktualni ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u nedjelju navečer je priznao pobjedu komičara Volodimira Zelenskija u drugom krugu predsjedničkih izbora

 

Porošenko će predsjedničku dužnost predati Zelenskiju sljedećeg mjeseca, no rekao je da ne napušta politiku.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI