Niko od oboljelih nije vakcinisan

Proglašena epidemija morbila u još jednom gradu u BiH! Zaraženo troje djece iz iste porodice

Hronika 18.04.19, 14:39h

Proglašena epidemija morbila u još jednom gradu u BiH! Zaraženo troje djece iz iste porodice
Morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem

 

Dom zdravlja Zvornik prijavio je jutros Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području te općine.

 

Oboljelo je troje djece iz iste porodice s tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizirani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

 

-Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mjere i u redovnom su kontaktu s Regionalnim centrom Instituta u Zvorniku te nadležnim pedijatrom u bolnici Zvornik - navodi se u saopćenju.

 

Institut za javno zdravstvo RS je prije mjesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti oboljeli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama u Republici Srpskoj u vezi s jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u Republici Srpskoj.

 

Morbili su zarazno virusno oboljenje, koja se prenosi kapljičnim putem.

 

- Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 posto (za 2018. godinu iznosi 83,4 posto, za 2017. godinu 83 posto, a za 2016. godinu 74 posto), neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti - navodi se u saopćenju.

 

S obzirom da su zarazno oboljenje, epidemija morbila se proglašava kad oboli dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI