Uoči susreta poglavara Crkve i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Biskup Komarica: Očekujem da papa Franjo pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS

Front 18.04.19, 11:30h

Biskup Komarica: Očekujem da papa Franjo pita Dodika gdje je 95 posto katolika u RS
Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstitutivnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene, rekao je monsinjor Komarica

 

 

Biskup banjalučki Franjo Komarica izjavio je danas da ga raduje da će naredne sedmice doći do susreta poglavara Katoličke crkve pape Franje i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, ističući da očekuje da će biti riječi i tome da gotovo nema 95 posto katolika u odnosu na njihov broj prije rata na području tog bh. entiteta.

 

-Znamo godinama kakva je situacija s katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo za vrijeme rata i nakon tog perioda i da danas imamo manje od polovice katolika od onog broja koji je bilo prije rata na području cijele BiH - rekao je Komarica.

 

Poznato je, kaže, u polovini bh. entitetu RS nedostaje gotovo 95 posto katolika od onog broja koji je bio prije rata.

 

- Vjerujem da, ako i o čemu bude razgovora između Svetog oca i njegovih saradnika i političkog predstavnika BiH, bit će pitanje gdje su katolici i zašto se nije i politički, pravno i ekonomski omogućilo da se vrate oni koji su to željeli – istakao je Komarica.

 

Dodao je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da ima još oko 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrati na područje ove biskupije, ali niko im ne želi pomoći.

 

-Pri tom susretu morat će biti postavljeno pitanje šta kanite s BiH bez jednog konstitutivnog naroda i Katoličke crkve koja ima duge korijene - rekao je monsinjor Komarica.

 

Podsjetio je da Katoličkoj crkvi nije vraćena imovina i da su slali zahtjeve da se to omogući, kako bi pomogli osobama u stanju socijalne potrebe.

 

(FENA/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI