Video / Akademik Esad Duraković o dramatičnoj situaciji u državi

Zašto spava bošnjačka elita?! Ako BiH, ne daj Bože, propadne, neće biti krivi ni Dodik ni Čović, nego bošnjačka inteligencija!

Front 18.04.19, 11:17h

Zašto spava bošnjačka elita?! Ako BiH, ne daj Bože, propadne, neće biti krivi ni Dodik ni Čović, nego bošnjačka inteligencija!
Poručio je probosanskim i bošnjačkim elitama da se ne fragmentiraju i da moraju biti svjesni da eventualna podjela BiH na tri entiteta je najopasnija mogućnost za Bošnjake

 

Gostujući u Pressingu na N1 akademik Esad Duraković kritikovao je vodeće bošnjačke političare i politiku koju vode.

 

Kako je kazao, bošnjački ili probosanski političari ne artikuliraju dovoljno svoju svijest o državi BiH i o njenom opstanku. 

 

- Oni tu nešto improviziraju, ne odgovaraju adekvatno na izazove, na prijetnje upućene državnosti BiH - kazao je Duraković u Pressingu na N1.

 

Kako je kazao, postoji čitav niz faktora koji ne idu u prilog Bosni i Hercegovini.

 

- Ja sam apsolutno nezadovoljan reakcijom bošnjačkih političara, a onda i onoga što zovemo bh. blokom, koji je neujedinjen, kojeg prijetnje BiH nisu uspjele ujediniti, integrirati i na pravi način aktivirati - poručio je akademik Duraković.

 

Postavio je pitanje zašto spava bošnjačka elita.

 

- Objektivno, u najvećem broju slučajeva, ne reagiraju na adekvatan način na prijetnje državnosti Bosne i Hercegovine. Ponekad mislim da njima odgovara ova podjela BiH na tri djela, možda čak i tri države. Ne znam šta je u njihovim glavama. Ako ne reagiraju na adekvatan način i šute, onda to znači da im odgovara ta vrsta podjela. Objektivno, šutnja i pasivnost vode ka disoluciji BiH, ka podjeli na tri države, tri entiteta.

 

Kako je kazao, nije se adekvatno reagovalo na obilježavanje godišnjice osnivanja tzv. Herceg-Bosne iako su imali argumente da reagiraju. Poručio je probosanskim i bošnjačkim elitama da se ne fragmentiraju i da moraju biti svjesni da eventualna podjela BiH na tri entiteta je najopasnija mogućnost za Bošnjake.

 

- Bošnjački političari, bošnjačka inteligencija, moraju biti svjesni da mogu opstati jedino u granicama Bosne i Hercegovine. Ako BiH, ne daj Bože, propadne, nadam se da neće, neće za to biti krivi ni Dodik ni Čović i njihove kamarile, nego će biti krivi bošnjačka inteligencija, bošnjački intelektualci i bošnjačke političke elite koje nisu pružile odgovarajući otpor toj destrukciji.

 

Poručio je da se boji da, naročito kod Bošnjaka, nema odgovarajuće vizije i svijesti o značaju države, o tome da je sudbina Bošnjaka vezana isključivo za državni okvir.

 

- U dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi ova zemlja, koja je ugrožena i od Dodika i od Čovića i od njihovih koji ih slijede, da nema BiH kao država ljude na tako važnoj poziciji. Nemaju lobije, šta su reagirali, šta su uradili u vezi sa Herceg-Bosnom ili u vezi sa podizanjem rezervnog sastava policije u RS? Jedno je verbalizirati, a drugo je kada gledamo stvarne efekte njhove politike.

 

Gostovanje Esada Durakovića u emisiji Pressing pogledajte u priloženom videu...

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)