čekamo na formiranje vlasti k'o ozebli sunce

U toku sastanak Čovića, Dodika i Izetbegovića: Hoće li ovo konačno biti 'završni' razgovori?

Front 17.04.19, 12:13h

U toku sastanak Čovića, Dodika i Izetbegovića: Hoće li ovo konačno biti 'završni' razgovori?
Izetbegović s druge strane smatra da SNSD-u uz predsjedavajućeg pripadaju još dva, a ne tri ministarstva, a oprečni stavovi postoje i kada je u pitanju raspodjela resora između ova tri politička partnera

 

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu kako bi pokušali dogovoriti formiranje državne vlasti. 

 

Pregovori lidera traju još od prošlogodišnjih oktobarskih općih izbora kada su im glasači dali povjerenje, ali novi saziv Vijeća ministara još uvijek nije imenovan i ono što je jedino poznato je da će za predsjedavajućeg biti predložen Zoran Tegeltija iz SNSD-a. 

 

Na posljednjem sastanku delegacija SDA i SNSD-a predloženo je i formiranje dva nova ministarstva na nivou BiH i to jedno koje bi bilo nadležno za poljoprivredu i drugo za evropske integracije, ali iz SNSD-a kažu da to nije u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom zbog čega takvu ideju i ne podržavaju. 

 

Dodik je ranije kazao da predstavnicima iz Republike Srpske pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na ovom sastanku s liderima SDA i HDZ-a za kojeg je kazao da će biti "završni" razgovori. 

 

Izetbegović s druge strane smatra da SNSD-u uz predsjedavajućeg pripadaju još dva, a ne tri ministarstva, a oprečni stavovi postoje i kada je u pitanju raspodjela resora između ova tri politička partnera. 

 

Ranija neslaganja bila su i zbog usvajanje Prvog godišnjeg nacionalnog plana, što je kao uvjet postavljeno za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali predstavnici iz RS-a i dalje ostaju kod stavova koji se tiču vojne neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta. 

 

U zgradu Predsjednistva BiH stigli su Čović i Izetbegović, a kako novinari saznaju poslije susreta lidera trebale bi razgovarati i delegacije ove tri političke partije. 

 

(FENA/mr)

BLIN
KOMENTARI