Mile u svom stilu

Dodik pisao Macronu: Gorjele su i srpske crkve, nadam se da će katedrala Notre Dame ubrzo biti obnovljena

Front 16.04.19, 13:52h

Dodik pisao Macronu: Gorjele su i srpske crkve, nadam se da će katedrala Notre Dame ubrzo biti obnovljena
Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Republike Francuske Emanuelu Macronu te izrazio žaljenje što je u požaru stradala katedrala Notre Dame u Parizu. 

 

- Kao član Predsjedništva BiH i njegov aktuelni predsjedavajući, izražavam Vama i francuskom narodu najdublјe žalјenje zbog tragedije koja se dogodila s katedralom Notre Dame. To remek-djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlјa prvorazrednu vrijednost ne samo za francuski narod, već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelј našeg identiteta. 

 

Srpski narod se u svojoj historiji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više naših crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser naše duhovnosti, manastir Hilandar na Svetoj gori. On je, kao i veličanstvena katedrala Notre Dame, građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelјa, od tada do danas je velikim dijelom obnovlјen - naveo je Dodik u pismu Macronu. 

 

Izrazio je nadu da će i veleljepni pariski hram posvećen bogorodici Mariji biti ubrzo obnovljen. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI